Yerel seçimler öncesinde dinci-faşist iktidar bloku “beka” demagojisiyle emekçileri aldatmaya çalışırken, Kadir Has Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, işçi ve emekçilerin öncelikli sorunlarının ekonomi ve pahalılık olduğunu ortaya koydu.
Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi (CSED) tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen ‘Türkiye Toplumunun Tercihleri Araştırması’nın sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Buna göre, Türkiye’nin en önemli sorunları listesinde ilk sırayı ekonomi aldı.
Aralık 2018’de yapılan araştırmaya göre, ülkedeki en önemli sorun olarak ekonomiyi görenlerin oranı yüzde 33 olurken; bu oran 2016’da yüzde 16, 2017 ise yüzde 27’ydi.
En önemli sorun olarak “iç ve dış güvenliği” görenlerin oranı ise son üç yılda düşüş sergiledi; 2016’da yüzde 24, 2017’de yüzde 14, 2018’de ise yüzde 7 oldu.
Türkiye’nin en önemli sorunu olarak “demokrasi”yi görenlerin oranı iki yılda yüzde 7’den 14’e çıkarken, en önemli sorun olarak çevreyi görenlerin oranı da yüzde 3’ten 7’ye yükseldi.
“Türkiye enerji sisteminin en önemli sorunu nedir” sorusunun yanıtlarında, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilk sırayı pahalılık aldı. Ayrıca, katılımcıların yüzde 90’ı elektrik fiyatlarını “yüksek” ve “çok yüksek” bulduklarını belirtirken, fiyatları normal bulanlar yüzde 8’de kaldı. Geçen yıl, fiyatları yüksek bulanların oranı yüzde 80, normal bulanların oranı ise yüzde 19’du.
Elektrik fiyatlarını yüksek bulanların siyasi parti tercihleri incelendiğinde, HDP’lilerin yüzde 86, AKP’lilerin yüzde 87, CHP’lilerin yüzde 92, MHP’lilerin de yüzde 93’ünün bu kategoride yer aldığı görüldü.