Basın kartının iptali artık daha kolay!

AKP iktidarı basın kartı yönetmeliğine eklediği yeni madde ile “milli güvenlik ve kamu düzeni” demagojisiyle basın kartının iptalini kolaylaştırırken, yandaşa kart vermeyi de kolaylaştırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Aralık 2018
  • 14:55

AKP iktidarının kendisinden olmayan basına yönelik basın kartı iptalini ve yandaşlara istediği gibi basın kartı dağıtabilmesini kolaylaştıran yönetmelik bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Basın kartı yönetmeliğine “Milli güvenlik ve kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunması veya bu tür davranışları alışkanlık edinmesi” maddesi eklenerek iktidarın istediği basın çalışanının kartının iptal etmesi çok daha kolaylaştırıldı.

Yönetmelikte ayrıca meslekle ilgili bir lisans veya lisansüstü programından mezun olanlar için basın kartı alma süresi altı aya indirildi. Diğer lisans veya meslekle ilgili bir ön lisans programından mezun olanlar için basın kartı alma süresi dokuz ay, ön lisans mezunları için 12 ay ve lise mezunları için on sekiz ay olarak belirlendi.

Basın yayın kuruluşu sahipleri veya tüzel kişi temsilcileri ile yönetim kurulu başkanları için de bekleme süresi 12 ay olarak belirlendi.

TGS’den tepki

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), yapılan değişikliğe tepki gösteren bir açıklama yayımladı.

Açıklamada Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün kapatılarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Teşkilatı’nın kurulduğu ve Basın Kartı Yönetmeliği’nin değiştirildiği hatırlatılarak şu ifadeler kullanıldı: “Yeni yönetmelik ile hem basın kartı komisyonunun bileşenlerine dair esaslar değiştirildi hem de kartı almak zorlaştırıldı. Daha önce sekreterlik görevi yürüten İletişim Başkanlığı bütün yetkileri kendi eline topladı. Daha önce sadece Bakanlık Basın Müşavirlerine verilen sarı basın kartına ek olarak bu yönetmelikle Bakan'ın istediği personele basın kartı vermek yetkisi de tanıdı.”

Açıklamada ‘suç işlemeye tahrik’, ‘suçu ve suçluyu övme’, ‘kanunlara uymamaya tahrik’, ‘milli savunmaya, anayasal düzene, devlet sırlarına karşı suçlar’ gibi yasa maddelerinden hüküm giyen gazetecilerin artık basın kartı alamayacakları ya da basın kartlarının iptal edileceği belirtildi. Basın Kartı Komisyonu'ndaki üye sayısının 9’a, meslek örgütlerinin temsilinin ise 3’e düşürülmesine de tepki gösterildi.