Barış İçin Akademisyenler’in beraat talebi reddedildi

“Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için yargılanan Barış İçin Akademisyenler’den Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy’un davasının üçüncü duruşması bugün görülürken beraat talebi reddedildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Aralık 2016
  • 17:27

Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için “örgüt propagandası” iddiasıyla yargılanan akademisyenler Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy’un üçüncü duruşması bugün görüldü.

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya çok sayıda avukat, yabancı heyetler ve insan hakkı savunucusu katıldı.

Beraat talebi reddedildi

Duruşmada kimlik tespiti sonrasında söz alan akademisyenlerin avukatı Meriç Eyyüpoğlu, akademisyenlerin ifade özgürlüğü kapsamında barış talep ettiklerini şiddet içeren herhangi bir fiilde bulunmadıklarını söyleyerek beraat talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti beraat talebini reddederek soruşturma izni için Adalet Bakanlığı'ndan gelecek yanıtı bekleme kararıyla davayı 30 Mart 2017 tarihine erteledi.

Duruşma öncesi basın açıklaması

Basın açıklamasında HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu ve HDP Milletvekili Hüda Kaya tarafından konuşmalar yapılırken akademisyenlere destek için Belçika ve İngiltere’deki üniversitelerden gelen akademisyenler de söz aldı. Akademisyenler yaptıkları konuşmalarda, “Akademisyenlere özgürlük ve barış sürecinin tekrar başlaması” için desteğe geldiklerini ifade etti.

Konuşmalara ek olarak Barış İçin Akademisyenler adına ortak basın açıklaması yapıldı. Akademisyenler için beraat istenen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Çünkü biliyoruz barış talebi suç sayılamaz ve yargılanamaz. Bugün bu topraklardaki yaşama talebi bu sözü ilk söylediğimiz 2016 Ocak ayından bu yana çok daha elzem, çok daha yakıcı.”