Barış akademisyenlerinin duruşması öncesi açıklama

“Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza attığı için yargılanan Boğaziçi Üniversitesi'nden Nevim Borçin ve Özlem Beyarslan’ın duruşmaları öncesinde Boğaziçili öğrencilerin ve tutuklu akademisyenlerin serbest bırakılmalarının istendiği basın açıklaması yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Mart 2018
  • 11:37

“Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza atan akademisyenlerin yargılanması sürüyor. Bugün Boğaziçi Üniversitesi’nden iki öğretim görevlisi Nevim Borçin ve Özlem Beyarslan’ın  yargılandığı dava öncesinde Boğaziçi Üniversitesi'nden öğretim görevlileri, öğrenciler ve KESK üyeleri basın açıklaması yaptı.

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde saat 10.00'da yapılan açıklamada “Yaşamı ve Barışı savunan Onur Hamzaoğlu derhal serbest bırakılsın!” ve Barış hakkımızdır/ Barış talebi suç değildir, yargılanamaz!” yazılı Barış İçin Akademisyenler imzalı iki pankart açıldı.

Açıklamada ilk sözü alan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Can Candan, Prof. Onur Hamzaoğlu ve Serdar Başçetin’in tutuklu bulunduğunu ve 22-26 Mart arasında Boğaziçi Üniversitesi’nden 11 öğrencinin gözaltına alındığını dile getirerek “İfade özgürlüğü anayasal haktır, barış talep etmek suç değildir, olamaz. Eğitim hakkı anayasal güvence altındadır, ihlal edilemez. Tutuklu olan hocalarımız Onur Hamzaoğlu ve Serdar Başçetin ve gözaltında olan 11 öğrencimiz derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

Candan'ın ardından söz alan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Yürütmesi’nden Eğitim-Sen 4 No’lu Şube Başkanı İzzet İldeş, Boğaziçi Üniversitesi’nin Türkiye’nin en köklü kurumlarından birisi olduğunu vurgulayarak “Boğaziçi Üniversitesi’ne girenler yüzde birlik dilimlerle giriyorlar. Ve bu noktada nerede ve nasıl düşünmesi gerektiğini çok iyi bilen öğrenciler. Barışın savunulması belki tarihte hiçbir zaman suç unsuru olarak bu şekilde tanımlanıp bir ironi haline getirilmemiştir. Ama memleketimizde ne yazık ki böyle” dedi.

Basın açıklamasından sonra, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Nevim Borçin ve Özlem Beyarslan’ın duruşmalarını izlemek üzere adliyeye girildi.