AKP-MHP iktidarının “ekonomiyi düzelttik” söyleminin aksine bakkallardaki borç defterleri kabarmaya devam ediyor.
Zincir marketlerin yaygınlaşması ve kredi kartı kullanımının artmasıyla birlikte bir süre bakkalların gündeminden çıkan veresiye talepleri, pandemi döneminde yeniden gündeme geldi.
İstanbul’da yaklaşık 12 bin bakkal bulunuyor. Geçen yıl İstanbul İstatistik Ofisi bir araştırma yaparak 39 ilçede 402 mahalle bakkalıyla görüştü. Araştırma, geçen yılın martında bakkalların yüzde 71’i veresiye defteri tutarken veresiye yazdıranların sayısının yüzde 32,2, borç miktarının ise yüzde 54,8 arttığını ortaya koymuştu.
Borç tutarı 7 binden 13 bin TL’ye çıktı
Ali Can Polat’ın Cumhuriyet’te yer alan haberine göre, bakkallar veresiye tekliflerinin 2021 ortalarından bu yana yüzde 80 oranında arttığını söylüyor. Sattıkları malı yeniden yerine koyma ihtimalleri azaldıkça veresiyeden uzak durmaya çalışıyorlar.
Bakkalcılık yapan Mehmet Bey iki yıl önce veresiye defteri ortalama 6-7 bin TL civarına gelince yoksulluğun derinleşmeye başladığını fark etmiş. Bugün bu rakamın 13 bin TL’ye kadar çıktığını söylüyor.
Yılbaşı gecesi gelen zam haberlerinden sonra üç gün dükkâna kimsenin girmediğini söyleyen Volkan Karko ise “Girenler fiyat sorup küfredip çıkıyordu. Bizim kullandığımız poşetin kilosu bile bir ayda 11 TL’den 25 TL’ye çıktı” diyor.
Gültepe’de bir başka bakkal Bekir Özcan ise veresiye vermemeye çalıştıklarını söylüyor. Genelde markalardan indirimler isteyip fiyat düşürmeye çalıştıklarını belirten Özcan, “Peynir, sosis, bisküvi gibi şeylerde bazen veresiye veriyoruz, halden anlarız ama sigara gibi ürünlerde yapamıyoruz. Bizim de kazancımız çok düştü, riske atabileceğimiz para yok” diyor.
Müşterileri ile artık sadece ekonomi konuştuklarını söyleyen bir başka mahalle bakkalı Yavuz T. ise “Halkın içindeyiz, direkt görebiliyoruz, gerçekten alım gücü kalmadı. İnsanlar çok öfkeli. Bu öfke nasıl patlayacak, çok merak ediyorum. Az önce bir çocuk geldi, 24 liralık sigaranın 20 TL’sini bir karttan, 4 TL’sini başka bir karttan çekti. Nakit yok artık, herkes borçlanarak günü geçiriyor” diye konuştu.