Bakırköy’de “İnsanca yaşamak istiyoruz!” mitingi

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Bakırköy’de düzenlediği “İnsanca yaşamak istiyoruz!” şiarlı mitinge yaklaşık 3 bin 500 kişi katıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Aralık 2019
  • 18:47

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri, “İnsanca yaşamak istiyoruz!” sloganıyla Bakırköy Pazar Alanı’nda miting gerçekleştirdiler.

Vergi adaletsizliğinden asgari ücrete, İşsizlik Fonu’nun yağmalanmasından temel ihtiyaç maddelerine yapılan zamlara, sınıfa yönelik saldırılara karşı düzenlenen miting için 12.00’den itibaren Bakırköy Dikilitaş’ta işçi ve emekçiler buluşmaya başladılar.

Kortejlerin oluşturulması ile 13.30’da başlayan yürüyüşte DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin ardından dernekler ve siyasal yapılar katıldılar. Yaklaşık 3 bin 500 kişinin katıldığı mitinge konfederasyonlar ile TMMOB ve TTB’nin katılımı çok zayıftı. Yaklaşık 600 kişi bu kortejlerde yer alırken işçi katılımı çok sınırlıydı. Dev Yapı-İş ve Limter-İş dışında, DİSK korteji yönetici ve temsilcilerden oluşuyordu.

Siyasetler açısından en kalabalık kortej HDP’ninki olurken, Kürt gençliği Rojava’daki işgal gündemli sloganlar attılar.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) mitinge “İnsanca bir yaşam için sosyalizm!” şiarlı pankart ile katılırken, Devrimci Gençlik Birliği de BDSP ile miting katıldı.

Bütün kortejlerin alana girmesinin ardından miting saygı duruşu ile başladı. Tertip Komitesi adına Kamber Saygılı konuşma yaparken, konuşmasında şunları ifade etti:

“Gözaltılara, tutuklamalara rağmen gelecek güzel günlere olan inancımız, sevdamız, öfkemiz ve coşkumuz var. Omuz omuza, yürekle yine bir aradayız. Emek, barış ve demokrasi güçleri adına sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyoruz.

Dünyanın dört bir yanında, Ortadoğu’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Latin Amerika’ya; işçilerin, kadınların, gençlerin, yoksulların, ötekileştirilenlerin isyan çığlıkları yükseliyor. Çünkü yaşamı her gün, yeniden üreten, emeğine, emekçi insanlığın emeğine saldıran, geleceğini ipotek altına alan kapitalist haydutların 40 yıllık vahşi politikası dibe vuruyor. Şimdi meydanlar konuşuyor. Söz sırası bize de gelecek.

17 yıldır cumhuriyet tarihinin en büyük krizini yaşayan ve yaşatan, seçme hakkına bile tahammül edemeyen, memleketi kayyum cumhuriyetine çeviren, bizleri iş cinayetiyle, çocuk istismarlarıyla koyun koyuna çalışmaya ve yaşamaya mahkûm eden AKP iktidarının gemisi batıyor. Bu gemiyi kurtarmaları mümkün değil. ‘Bu gemi batarsa hep birlikte batarız’ diyorlar. Biz emekçiler olarak bu gemide yokuz. Bizden artık AKP-MHP blokuna oy yok. Biz bu sömürü düzenine mahkûm değiliz. Kader diye yutturmaya çalıştıkları bu düzene dur diyebiliriz. Bu gücümüz var. Bu miting bir başlangıç.”

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Avcı, EYT gündemli konuşa gerçekleştirdi. Sermaye hükümetinin emeklilik meselesindeki çarpıtmalarını ortaya koyduğu konuşmasında ‘99 depremini fırsata çeviren ve bugüne kadar mezarda emeklilik yasalarını uygulayamaya devam eden kapitalizm gerçeğini ortaya koydu.

Ardından İstanbul Tabipler Odası’ndan Osman Öztürk ile Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube Başkanı Özlem Tolu İstanbul ve Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşma yaptılar. “Darbe girişimi, savaş var diyorlar, savaş ve barış sözcüklerini dahi yasaklıyorlar. Seçme iradesini yok sayıyor, sandıklarda kaybettikleri seçimleri YSK darbesiyle kazanmaya çalışıyorlar. Biz bugün buradan görevden alınan, tutuklanan bütün belediye başkanlarımız adına selam gönderiyoruz” diyerek Kürt halkına yönelik baskı politikalarına değinilen konuşmanın devamında, “Bütün bu yaşadıklarımızın sorumlusu 17 yıldır iktidarda olan AKP rejimidir. Emekçilerin gündemi art arda gelen zamlar, işsizlik, yoksulluk, enflasyon, hayat pahalılığı. Peki biz çaresiz miyiz? Hayır. Bizim gücümüz haklılığımızdadır. İşsizliğe, yoksulluğa, tek adam rejimine karşı mücadelemizi yürütüyoruz. Mücadelemizi, iş yerlerinden sokaklara kadar devam ettireceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca  iş cinayetlerinden, kadın cinayetlerinden, doğanın talanından, eğitimin gericileşmesinden bahsedilirken, dünyanın dört bir yanındaki isyanlara değinildi.

Konuşmaların ardından Grup Vardiya marşlar ve ezgilerle sahneye çıktı. Çekilen halayların ardından miting sonlandırıldı.

Mitingden notlar

* Mitingde İstanbul KHK Platformu kendi pankartını açarak bildiri dağıtımı gerçekleştirdi.

* DEV TEKSTİL geçtiğimiz haftalarda tutuklanan üye ve yöneticileri için dayanışma çağrısını miting alanına taşıdı.

* Kortejde ve alanda Kızıl Bayrak gazetesi satışı yapılırken, Metal İşçileri Bülteni’nin de dağıtımı gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul