Antalya’da festival ve Gezi davası protestosu

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri Altın Portakal Film Festivali’nin sansür ve baskıyla iptal edilmesine ve Gezi davasında verilen cezalara karşı Attalos meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Ekim 2023
  • 10:55

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri Altın Portakal Film Festivali’nin sansür ve baskıyla iptal edilmesine ve Gezi davasında verilen cezalara karşı Attalos Meydanı'nda 2 Ekim'de basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde “Sanata sansür işlemez” ve “Gezi tutsaklarına özgürlük! Gezi onurumuzdur!” yazılı pankartlar taşındı. Platform adına basın açıklamasını Kadriye Tuğçu okudu.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Gezi davasında mahkûm etmeye çalıştıkları milyonların eşitlik, özgürlük, adalet kavgasıdır. Gezi halktır, yargılanamaz. Meydanları aynı ruhla dolduran emekçilerin ve tüm ezilen halkların en meşru isyanıdır Gezi. Bizler biliyoruz ki; asıl yargılanması gerekenler Abdullah’ı, Ethem’i, Ali İsmail’i, Ahmet’i, Berkin’i, Mehmet’i, Hasan Ferit’i katledenlerdir. Gezi'ye ve gezi ruhuna sahip çıkıyoruz. Birlikteyiz, milyonlarız verilen bu hukuksuz karar gerçeği değiştirmeyecek. Gezi Onurumuzdur demekten bir adım geri atmayacağız. Arkadaşlarımızı alacağız elbet! Eşit, özgür, insanca yaşayacağımız bu ülkeyi, omuz omuza inşa etme mücadelemizden de asla vazgeçmeyeceğiz.”

Altın Portakal'da “Kanun Hükmü” filmine dönük sansürle başlayan ve festivalin iptaline varan krize tepki gösterilen açıklamada şunlar belirtildi: 

"İktidar sahipleri Kültür Bakanlığının belgeseli FETÖ propagandası olarak yaftalamaya çalışmıştır. Bu belgesel için FETÖ propagandası diyerek sorumluluklarınızın olduğu darbe gerçeğini ve darbeyi bir diktaya dönüştürme gayretlerinizin üstünü kapatamazsınız. Darbe yapmaya girişen bu cemaat ile kol kola gezen sonrada aldatıldık diyen sizlersiniz. Darbe girişimi sonrası KHK ile ihraç edilen binlerce ilerici, sol, sosyalist ve yurtseverin ömrü bu cemaatle kavga ile geçmiştir. AKP iktidarının asıl korktuğu şey işte bu gerçeklerin ortaya çıkmasıdır."

Eylem boyunca “Baskılar bizi yıldıramaz, faşizme karşı omuz omuza” , “Her yer gezi her yer direniş” , “Yaşasın gezi direnişimiz” , “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Sansüre inat yaşasın sanat” sloganları atıldı.