Ankara’da Umut Gündüz anması

Ankara'da polisin engelleme girişimine rağmen bisiklet sürücüsü Umut Gündüz için anma gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Temmuz 2022
  • 11:00

Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Umut Gündüz için anma gerçekleştirildi. Polisin engelleme girişimine karşın Umut'un ailesi, dostları ve bisikletliler Yüksel Caddesi'nde yürüyüş yaptı.

Bundan iki yıl önce 15 Temmuz 2020 de lisanslı bisiklet sporcusu 19 yaşındaki Umut Gündüz antrenman sonrası evine dönerken alkollü sürücü Çağdaş Şenyüz'ün çarpıp kaçması sonucu yaşamını yitirmişti.

Yüksel Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde oğlu için adalet talep eden Menderes Gündüz, onlarca polis tarafından zorla alandan uzaklaştırıldı. Yüksel Caddesi’nin çıkışında açıklama yapan aile üyeleri “Umut için adalet, herkes için adalet!” pankartı açtı. Baba Menderes Gündüz yaptığı konuşmada oğlu Umut’un ölümünün ardından açılan davanın karar duruşmasının 27 Aralık 2021’de yapıldığını hatırlatarak şunları ifade etti:

“Umut Gündüz adına yürüttüğümüz adalet çağrımız, iktidarın cezasızlık politikası neticesinde katil Çağdaş Şenyüz'ün mahkeme tarafından 4 yıl 5 ay ile ödüllendirilmesi ile karşılıksız kalmıştır. Karar duruşmasının olduğu o gün, Umut Gündüz’ün katilinin 4 yıl 5 ay aldığı ceza karşısında davayı takip eden herkesin de tanık olduğu gibi, bisikletli ölümlere neden olan sürücülere cezasızlık devam edilerek Umut Gündüz’ün ölümüne neden olan benzer olaylar sonucu yaşanması muhtemel ölümler teşvik edilmiştir.”

Tüm bisikletli ölümlerin son bulması amacıyla adalet mücadelesinin devam ettiğini belirten Gündüz bundan sonra da mücadele edeceklerini belirtti. Gündüz son olarak şunları ifade etti:

“Bisikletli ölümlere sebep olan sürücülerin trafik kazası denilerek cezasız bırakılması soncunda her geçen gün ölümler artmaya devam etmektedir. Son iki yıl içinde buna benzer olaylar sonucu 300 bisikletli hayatını kaybetmiştir. Umut Gündüz davasının örnek bir dava olarak görülmesini ve alınacak kararın bundan sonraki zamanda yaşanması muhtemel bisikletli ölümleri durdurmak için emsal olması için sanık Çağdaş Şenyüz’ün en ağır cezayı almasını istemekteyiz.”