Ankara'da 15 Temmuz 2020’de 19 yaşındaki profesyonel bisikletçi Umut Gündüz’e aracıyla çarparak ölümüne yol açan alkollü sürücü Çağdaş Şenyüz'ün yargılandığı davanın karar duruşması bugün görüldü. Ankara 57. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma salonunda yer olmadığı gerekçesiyle salona alınmayan çok sayıda kişi de dışarıda bekletildi.
Duruşmada Gündüz'ün babası Menderes Gündüz, annesi Asuman Gündüz,Şenyüz’ün korunduğunu vurguladılar. Gündüz ailesinin avukatı Dursun Yılmaz, dosyanın ağır cezaye gönderilmesini talep ederek, Şenyüz’ün ceza almasını istedi.
Sanığın Gündüz'ü hastaneye götürseydi belki yaşayabileceğini ifade eden Gündüz ailesinin avukatı, "Olası kast ihtimalinin ağır ceza mahkemesinde tartışılmasını talep ediyoruz" dedi. Beyanların ardından iddia makamı, Adana Barosu Bisiklet Topluluğu'ndan avukatların katılma talebinin reddine karar verilmesini istedi. İddia makamı görevsizlik talebinin reddedilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, Şenyüz hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasına, Adana Barosu Bisiklet Topluluğu'nun katılma talebinin reddine, katılanların görevsizlik talebinin reddine karar verdi. Son sözler alındıktan sonra mahkeme heyeti kararınıaçıkladı. Mahkeme Şenyüz’e 4 yıl hapis cezasını vererek alkollü olması gerekçesiyle cezayı artırdı ve 5 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Mahkeme sanığın duruşmalara düzenli katıldığı gerekçesiyle indirim yaparak 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verdi.
Menderes Gündüz: Hukuk katliamı yaşandı
Karar duruşmasının ardından Ankara Adliyesi önünde yapılan açıklamada konuşan Menderes Gündüz kararı, “hukuk katliamı” olarak niteliyerek şunları söyledi:
“Alenen, kendilerine savcı ve hakim diyen bir sınıf tarafından korunan bir hukuk katliamı yaşandı. Bu kararların temelinde yatan nokta siyasidir. Çünkü bisiklet, yaya ve motosiklet ölümlerinde cezasızlık politikası geleneği, Cumhurbaşkanı'nın oğlunun yaşamış olduğu cinayetin korunması, kollanması üzerine uygulanmış ısmarlama bir yasadır. 1998’de Cumhurbaşkanı'nın oğlunu kurtarabilmek için emsal teşkil eden bu karar 20 yıldır yakamıza sarılmıştır. Yaşam hakkı için bir şeylerin yapılması gerekir.”
Gündüz ailesinin avukatı Dursun Yılmaz ise şunları söyledi:
“Ağır ceza mahkemesinde bu yargılama olsaydı bugün biz bunları tartışıyor olmazdık. Ağır ceza mahkemesi bu kazanın, olası kast ile, kasten adam öldürme ile gerçekleştiğini tartışacaktık. Hukuk kazanmış olacaktı. Sanığın hakkında verilen ceza, yattığı süreyi göz önüne alınca hiçbir infazı olmayan, hiçbir şekilde hükmen infaz tecili edilmeyen, mevcut adli kontrolün bile ara kararla kaldırıldığı bir ceza oldu. Sanık şu an eli kolu serbest bir şekilde hayatına devam edecek. Bu acılar, bu kayıplar bizde baki olarak kalmış olacak. Mücadelemiz bitmeyecek. İstinaf mahkemesinde süreci devam ettireceğiz.”
Ardından HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat kararı kınayan ve ailenin yanında olduklarını vurgulayan konuşma yaptılar.