Ankara’da Newroz mitingi

Ankara’da Emek ve Demokrasi Güçleri, Kolej Meydanı’nda Newroz mitingi gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Mart 2019
  • 17:20

Emek ve Demokrasi Güçleri bugün saat 14.00’te Kolej’de miting gerçekleştirdi. Miting özgürlük, demokrasi ve sosyalizm şehitleri adına yapılan saygı duruşu ile başladı.

Ardından DİSK’ten Tayfun Görgün, Emek ve Demokrasi Güçleri adına yaptığı konuşmasında Newroz’un halkların bayramı olduğunu ifade ettikten sonra sözlerine şöyle devam etti: “Fakat bugün bayramımız kutlu olamıyor. Ortadoğu’da savaş varken, grevler yasaklanıyorken, KHK ile emekçiler ihraç ediliyorken, hayat daha da pahalılaşıyorken bayramımız nasıl kutlu olabilir? Yaratılan ırkçı, çatışmacı, talan ve soygun sistemi ile ayakta kalma şansı bulamayan, bu çılgın politikanın çıkmaz bir yol olduğu ortadadır. Bundandır ki halkların özgürlüğüne, eşitliğine ve dayanışmasına katkı sunacak, baskıcı politikalara karşı geleceğimizi birlikte inşa etmek, kentlerimizi de kendimizi de birlikte yönetmek için daha çok yerel demokrasi, daha çok renk, daha çok doğa ve daha çok emek diyoruz.”

Ardından tecrite de değinen Görgün “Cezaevlerinde bütün siyasi tutsaklar insani ve tümüyle hukuksal taleplerini dile getiren açlık grevi eylemini sürdürmektedir” dedi. Ekonomik kriz üzerinde de duran Görgün AKP iktidarı boyunca emekçilerin soğana muhtaç edildiğini belirtti. Görgün’un konuşması “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganıyla karşılandı. Sonrasında HDP’nin belediye meclis üyesi adayları sahneye çıkarak kitleyi selamladı.

Ardından HDP Milletvekili Filiz Kerestecioglu söz alarak Sırrı Süreyya Önder ve Leyla Güven’i selamladı. Konuşmasında Kemal Kurkut’u da anarak Newroz’un tarihinden bahsetti ve “Bu, iyiliğin ve kötülüğün mücadelesidir” dedi. “Her savaş barışla son bulur” diyen Kerestecioğlu, Leyla Güven’in mücadelesini anlattı ve taleplerini yineledi. “Tecrit son bulsun ve gençler ölmesin. Biz sadece kanunların uygulamasını istiyoruz” diyen Kerestecioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: Yerel seçimlerde HDP propagandası yapılması dahi yasaklanıyor. Seçimlerde kadın adaylar çok önemli. Meclis üyelikleri çok önemli. Meclis üyeliklerinde olmak demek Ankara’yı ranta imara kapatmak demek, bunu denetlemek meclis üyeliklerinde olmakla mümkün. Meclis üyeleri gözümüz kulağımız olacaklar. Krizi saklamaya çalışıyorlar. İnsanların cebindeki krizi nasıl saklayacaksınız. ‘Krizi engellemek için İstanbul’u almalıyız’ diyorlar. Gerçek işsizlik yedi milyonu aştı.”

Biz seçimler üzerinden Ankara’da yapacaklarına seçime dair ifadelerle konuşmasını sürdüren Kerestecioğlu, Ahmet Telli’nin “Anısı biz olalım bu kentin şiiri” ile konuşmasını bitirdi. Konuşmanın ardından Koma Gulan Herzan sahne aldı.

Polisten dayatma ve engellemeler

Konser esnasında polis, alanda asılı olan Leyla Güven pankartının kaldırılması dayatmasıyla müdahale etti ve pankart kaldırıldı. Ardından Koma Gulan Herzan, ‘Hernepeş’ marşını seslendirirken polis ses sisteminin sesini kapattı. Polisin birçok vesile ile mitinge müdahale etmesi dikkat çekti.

Koma Gulan Herzan’dan sonra sırasıyla İlkay Akkaya ve Koma Şengal’in seslendirdiği ezgilerle miting sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara