Ankara’da Kışanak ve Atalay için eylem

Hukuk örgütleri, Can Atalay ile CMK'de belirtilen tutukluluk süresi dolmasına rağmen serbest bırakılmayan Gültan Kışanak için Ankara Adliyesi'nde açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Kasım 2023
  • 10:30

Hukuk örgütleri, AYM kararına rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ve CMK belirtilen en üst tutukluluk süresi dolmasına rağmen tahliye edilmeyen Gültan Kışanak için basın açıklaması yaptı.

Açıklamada avukatlar, yargı kurumlarına çağrıda bulunarak alınan kararların uygulanmasını istedi. 3 Kasım Cuma günü Adliye önünde yapılan ortak açıklamada, AYM'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın “Seçme ve Seçilme”, ‘Siyasi Faaliyette Bulunma Hakkı’ ile ‘Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakları’na ilişkin verdiği ihlal kararı hatırlatıldı.

Yargılama süreçlerinde yaşanan hukuksuzluklara AYM kararına uyulmayarak bir yenisinin daha eklendiği belirtilen açıklamada şunlar denildi:

“İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Can Atalay’ı tahliye etmediği gibi heyetin değil fakat mahkeme başkanının imzası ile dosyayı Yargıtay’a göndermiştir. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin hak ihlali kararından sonra görevli olan mahkemedir. Bu husus kararda açıkça belirtilmiştir. Can Atalay, AYM kararı doğrultusunda ihlalin sonuçları ortadan kaldırılarak derhal tahliye edilmelidir. Aksi durum ‘Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ suçlarını oluşturur. Yargının taraflı ve bağımlı olmasının yeni bir örneğinin yaşanıyor olması, AYM’nin yoruma açık olmayan hak ihlali ve bu ihlalin giderilmesine ilişkin kararının uygulanmaması karşısında Hatay milletvekili Av. Ş. Can Atalay için sesimizi yükseltmek için bir aradayız.”

Eski HDP milletvekili ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın da benzer hukuksuzluk ile karşı karşıya olduğu ifade edilen açıklamada şunlar belirtildi:

"CMK’nin 102. maddesinin 2. Fıkrasına göre ‘Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; (...) 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarda beş yılı geçemez’. Oysa ki Gültan Kışanak, 25 Ekim 2016 tarihinde gözaltına alınmış ve 30 Ekim 2016 tarihinde tutuklanmıştır. CMK’ya göre azami süre geçtiğimiz günlerde doldurulmuş olmasına rağmen Kışanak hakkında tahliye kararı verilmemiştir. Azami tutukluluk süresi dolmakla AYM’ye bu hususta bireysel başvuru da yapılmıştır.”

Açıklamayı yapan meslek örgütleri şu şekilde:

Adalet İçin Hukukçular, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukukçu Dayanışması, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi ve Toplumsal Hukuk.