Ankara’da Erdal Eren anması

Erdal Eren, katledilişinin 40. yılında mezarı başında gerçekleştirilen etkinlikle anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Aralık 2020
  • 16:23

12 Eylül 1980 askeri-faşist darbesinin ardından 17 yaşında katledilen devrimci Erdal Eren Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında gerçekleştirilen etkinlikle anıldı.

Devrimci ‘78’liler Federasyonu tarafından gerçekleştirilen anma Erdal Eren ve tüm devrim şehitleri için saygı duruşuyla başladı. Devrimci ‘78’liler Federasyonu adına konuşma yapan Hüseyin Esentürk, Erdal Eren’in sadece yaşı büyütülerek öldürülen 17 yaşında bir genç olmadığını belirtti. Eren’in 17 yaşında yaşında devrim ve sosyalizm davası ve partisi için ölümü kucakladığını ifade eden Esentürk, onun ne olursa olsun örgütlülüğün önemini bilen, anlatan genç bir devrimci olduğunu vurguladı. Ardından Erdal Eren’in idam sehpasında dahi devrim ve sosyalizm davasını savunduğunu söyledi. 

Ardından HDP Antalya milletvekili Kemal Bülbül konuşma yaptı. Konuşmasında, Erdal Eren’in, Deniz Gezmiş’in, İbrahim Kaypakkaya’nın, Kemal Pir’in işçi sınıfı ve emekçilerin ve tüm Anadolu halklarının daha iyi bir dünyada yaşaması için kendini feda ettiğini söyledi.

DGB ve DLB’den anma

Ankara Devrimci Gençlik Birliği (DGB) ve Devrimci Liseliler Birliği (DLB) Erdal Eren’in mezarı başında ortak anma gerçekleştirdi. DGB ve DLB temsilcileri pandemi koşullarından dolayı temsili bir anma düzenlediklerini belirtti. Yapılan konuşmalarda, Erdal Eren'in 17 yaşındayken 12 Eylül faşist cuntası tarafından yaşı büyütülerek katledildiği, cunta sözcüsü Kenan Evren’in “asmayalım da besleyelim mi” dediği hatırlatıldı. 

Erdal Eren’i anmanın mezar başlarında bulunmaktan ibaret olmadığı, devrimci önderlerin devrimci mücadeleyle yaşatılabileceği vurgulanan konuşmalarda, Erdal Eren’in son nefesine kadar devrim ve sosyalizm davasını yaşattığı ve örgütlülüğü bırakmadığı söylendi. “Bizler gençlik olarak okullarda, fabrikalarda ve sokaklarda Erdal’ın mücadelesini yaşatıyor ve büyütüyoruz” diye sona eren konuşmalar, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” ve “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!” sloganlarıyla karşılandı.

Erdal Eren’in mezarının başındaki anmanın sonrasında Ercan Koca ve Sinan Sümer’in mezarları ziyaret edildi. Sermaye devletinin son zamanlarda “terörist” diye hedef gösterdiği Mahir Çayan da mezarı başında anıldı. Hüseyin Esentürk ve Kemal Bülbül konuşmalar yaptı. Ardından söz alan DGB temsilcisi, sermaye devletinin, Mahir Çayan özelinde tüm devrim şehitlerine saldırdığını ifade etti. Sermaye devletinin, Mahir’lerden duyduğu korkudan dolayı saldırdığını belirten DGB temsilcisi, Mahir’leri savunmanın tek yolunun örgütlenmek ve onların mücadelesini büyütmek gerektiği vurgulandı.

Kızıl Bayrak / Ankara