Ankara Katliamı öncesinde MİT’in bildikleri

MİT’in katliamın çok öncesinde IŞİD’ci çeteleri takip ettiği, çetelerin yeni saldırı hazırlığında olduğu yönünde istihbarata sahip olduğu ortaya çıktı. Dava dosyasına gönderilen “çok gizli bilgi notu”ndan yansıyanlara rağmen MİT, “Ankara eylemi öncesi somut bir tespitte bulunamadığı” yorumunu yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Mart 2018
  • 10:48

10 Ekim Ankara Katliamı dava dosyasına MİT tarafından 2016’da gönderilen rapor, sermaye devletinin katliamdaki rolünü bir kez daha gözler önüne serdi. “Çok gizli” ibareli 6 sayfalık “bilgi notu”na göre, 2015 yılı içinde “IŞİD’in Türkiye’ye yönelik eylem tehdidinin arttığı”na ilişkin istihbaratlara yer verildi. Ayrıca katliamın faili olan çetecilerin bilgisinin, çok öncesinden bilindiği su yüzüne çıktı. IŞİD’in Antep emiri, davanın faili Yunus Durmaz’ın Temmuz 2015 itibarıyla IŞİD bünyesinde Suriye’de faaliyet gösterdiği de raporda yer aldı. Bütün bunlara rağmen MİT, “Teşkilatımız, Ankara eylemi ve eylemcileriyle ilgili olarak eylem öncesinde somut bir tespitte bulunamamıştır” diyerek ikiyüzlülüğünü de gözler önüne serdi.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, katliama ilişkin soruşturma aşamasında sır gibi saklanan 6 sayfalık rapor, MİT Hukuk Müşavirliği’nin üst yazısıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na 10 Şubat 2016 tarihinde gönderildi. Üst yazıda, “10 Ekim 2015’teki Ankara eylemi ve eylemcileriyle ilgili olarak eylem öncesinde somut bir tespitte bulunulamamıştır” denilmesine karşın, yazının ekinde yer alan rapordaki istihbaratlar çok farklı bir sonuç çıkarıyor.

“Eylem tehdidi arttı”

Yazının ekinde yer alan 6 sayfalık bilgi notunda, Emniyet İstihbarat ve Terörle Mücadele Daire başkanlıklarına 2015 yılında gönderilen IŞİD’in saldırı istihbaratlarına ilişkin notlara yer verildi. 2015 yılı kastedilerek “süreç içerisinde DEAŞ’ın ülkemize yönelik artan eylem tehdidi hassasiyetle izlenmiş ve istihbar olunan önemli hususlar ikaz istihbaratı ve değerlendirme olarak ilgili makamlarla paylaşılmıştır” denilen rapor, MİT’in Ankara katliamını planlayan IŞİD’in Antep emiri Yunus Durmaz’ı saldırıdan önce takip ettiği ve kod adı ve bağlantılarına kadar bildiğini ortaya koydu.

Antep’teki IŞİD’ciler önceden biliniyor ve izleniyor

Raporun buna ilişkin bölümünde, “DEAŞ’ın sözde emiri Sarı kod adlı Yunus Durmaz’ın Temmuz 2015 itibarıyla DEAŞ bünyesinde Suriye’de faaliyet gösterdiği”, söz konusu istihbaratın da Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yazılan 13 Temmuz 2015 tarihli yazıyla paylaşıldığı vurgulandı. Yunus Durmaz’ın başında bulunduğu şebeke içerisinde yer alan Abdulbasir Kod Murat Taşçı’nın 21-23 Eylül 2015 tarihlerinde Antalya/Alanya Park Otel’de kaldığı ifade edilen raporda, Yunus Durmaz’ın geçmişte Afganistan-Pakistan bölgesinde 6 ay istihbarat eğitimi aldığına dikkat çekildi.

“DEAŞ mensubu yaklaşık 8 şahsın ülkemize yönelik saldırı hazırlığı içerisinde olduğu, söz konusu şahısların halen yurtiçinde bulundukları ve İstanbul, Ankara ile kıyı şeridindeki turistleri hedef alabilecekleri” ifadelerinin yer aldığı raporda, Antep’t “IŞİD yanlısı Nusret Yılmaz grubu bünyesinde” güncel toplantılar yapıldığı da belirtildi.