Anadillerin yasaklı olduğu yerde dil bayramı!

Dünya Anadil Günü nedeniyle HDP’nin Taksim’de düzenlediği eylemde ezilen halklar anadillerinin yasaklanmasına tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Şubat 2015
  • 16:04

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü Dünya Anadil Günü için eylem örgütledi. Bugün saat 14.00’te Galatasaray Meydanı’nda toplanan ezilen halklar anadil haklarını istedi. “Anadilimiz varlığımızdır, anadillerimize özgürlük!” pankartının açıldığı eylemde çeşitli halklar kendi dillerinde hazırladıkları ve taleplerinin yer alan dövizler taşıdı. Eylemde “Be zıman jiyan nabe!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Anadilimiz varlığımızdır!” sloganları atıldı.

Anadillerin yasaklanmasının günümüzün en büyük hak ihlali olduğu ifade edildi. Ardından Gürcü, Boşnak, Kürt, Pomak, Ermeni, Çeçen, Arap, Arnavut, Hemşin, Çerkes halklarından temsilciler kitleyi selamladı. Arnavutlar adına konuşan emekçi “Yaşasın Kürdistan ve kızıl bayrak!” derken Hemşince konuşan Mahir Özkan ise anadillerinde çıkardıkları derginin yeni sayısına güç katmaya çağırdı. Ermeni genç ise anti-faşist direnişte katledilen Misak Manuşyan’ın 71. ölüm yıldönümü bilgisini verdi.

Kürtçe ve Türkçe okunan açıklamada günün çıkışı aktarıldı, Türkiye’deki 34 dilden 18’inin kaybolmak üzere olduğuna dikkat çekildi. İsmet İnönü’nün dil üzerine bir sözüne atıfta bulunarak halkların dillerine yönelik baskı politikalarının devam ettiğini ifade edildi.

Açıklamada şunlar vurgulandı: “Tüm halklarımızın yaşadığı toprakların tarihsel ve toplumsal dokusunun inkara dayalı, tekçi ve asimilasyoncu ulusal egemenlik anlayışına karşı, Türkiye’de yaşayan halkların kültürlerinin ve kimliklerinin tanınmasını ‘demokrasinin vazgeçilmez unsuru’ olarak gören Halkların Demokratik Partisi, başta anadilde eğitim hakkı olmak üzere eğitim ve kültür politikalarının hazırlanması, uygulanması, hayata geçirilmesi için mücadele ediyor ve mücadele etmeye de yılmadan devam edecektir.

Açıklamanın ardından son olarak HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü konuştu. Kürkçü, 90 yıldır dilleri bastırmak için gayret gösterilmesinin demokrasi önündeki engel olduğunu ifade etti. Eylem MKM sanatçılarının tef, davul eşliğinde söylediği Kürtçe türküler ve çekilen halaylarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul