Alevi kurumlarından yürüyüş

Alevi kurumları ve Sivas Katliamı’nda yakınlarını yitiren aileler, katliamın 31. yılı nedeniyle yürüyüş düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Temmuz 2024
  • 19:50

Alevi kurumları ile Sivas Katliamı’nda yakınlarını yitiren aileler, Sivas Katliamı’nın 31. yılı nedeniyle Dikmen’den Karşıyaka Mezarlığı’na yürüyüşe düzenledi. Yürüyüşün ardından, Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 kişi, Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaki anıt mezarda anıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, katliamı gerçekleştirenlerin ülkenin yönetim kadrolarında görevlendirildiklerini hatırlatarak şunları söyledi:

“Ve biz 30. yılında ne yazık ki ‘Bu suç, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur, zaman aşımı olmaz’ dememize rağmen Sivas Madımak Katliamı zaman aşımına uğratıldı. Nihayetinde insanlığa karşı işlenmiş suçlar kapsamında sayılmadı. Hem Alevi kurumları hem ailelerimiz hem de dostlarımızla unutmayacağımızı, unutturmayacağımızı her defasında söyledik. Şimdi bugün burada madem öyle ‘Siz zamanaşımı diyorsunuz, biz de yeniden başlıyoruz’ demek için, 6 Temmuz 1993’te canlarımızı burada uğurlamıştık, şimdi yine aynı yerden Karşıyaka Mezarlığı’na yürüyoruz.”

Bu yürüyüşün bir uyarı niteliğinde olduğunu vurgulayan Erçe şöyle devam etti:

“Hükümete uyarı niteliğindedir ama en çok da toplumsal muhalif kesimlere bir sesleniştir, serzeniştir. Sivas davasıyla yüzleşemediğimiz sürece, bu davada adaleti sağlayamadığımız sürece Türkiye nefes alamayacak, bu ülkede demokrasi asla ve asla yeşermeyecek. Daha birkaç gün önce 10 Ekim Katliamı ile ilgili insanlığa karşı işlenmiş suç talebi de reddedildi. Ve biz orman yangınlarını gerçekleştirenlerin, Sivas canilerinin, kadın katillerinin, çocuk tacizcilerinin, uyuşturucu baronlarının serbest dolaştığı bu ülkede ne yazık ki hala bugün burada, 31 yıl sonra adalet diyoruz, adalet. En azından insanlığa karşı işlenmiş suç kapsamına alın. Bu suçu zaman aşımına uğratmayın diyoruz. Hala 33 canımızın yakıldığı Sivas Madımak Oteli’ni ‘Utanç Müzesi yapın’ diyoruz. Bu ayıp size yeter.”

Açıklamanın ardından yürüyüş yapıldı.