Sarıgazi’de kitlesel 2 Temmuz eylemi

Sivas Katliamı’nın 31. yıldönümünde Sarıgazi’de yapılan kitlesel yürüyüşte “Sivas’ta katledilen dostlarımızı anmak onların bıraktığı mücadeleyi sürdürmek, büyütmek ve örgütlenmek anlamına geliyor” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Temmuz 2024
  • 20:47

Sivas Katliamı’nın 31. yıl dönümünde Sarıgazi’de kitlesel yürüyüş yapıldı.

BDSP’nin de bileşeni olduğu Sarıgazi 2 Temmuz İnisiyatifi’nin çağrısıyla Vatan Ortaokulu önünden Demokrasi Caddesi’nde yürüyüş yapıldı.

Yürüyüşte katliamda yitirilenlerin fotoğrafları taşındı. BDSP eyleme “Bozuk düzende sağlam çark olmaz!”, “Katillerden hesabı işçi-emekçiler soracak!”, “Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde!”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek!” yazılı dövizler ve flamalar ile katıldı. DGB de “Sivas katliamını unutmadık, unutturmayacağız!”, “Eşit, bilimsel, anadilde eğitim!” yazılı dövizlerle ve flamalarla katıldı.

“Katilleri tanıyoruz!”

Demokrasi Caddesi girişinde program mücadelede yaşamını yitirenler adına saygı duruşu ile başladı. Ardından bileşen adına okunan basın açıklamasında 2 Temmuz 1993’te yaşanan katliam hatırlatılarak şöyle devam edildi:

Sivas katliamının üzerinden 31. yıl geçti. Ancak ne acılarımızı dindirecek ne de yüreğimize su serpecek bir gelişme yaşandı. Katliamın sorumlularıyla ilgili açılan davaların hiçbiri sonuçlandırılmadığı gibi katliam failleri yurt dışına kaçırıldı ve normal yaşamlarına devam etmeleri sağlandı. Zaman aşımına uğratılan davayla tutuklu olan sanıklar da Cumhurbaşkanı tarafından affedildi, cezasızlıkla ödüllendirildi. Böylece sermaye düzeni, 2 Temmuz 1993’te gerici çetelerini devreye sokarak katliamı gerçekleştirdi. Biz bu katilleri sadece Sivas’tan değil, Çorum'dan, Maraş'tan, Dersim'den, Amed'den, Ankara'dan tanıyoruz.”

Aynı düzenin sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada işçi emekçilere dayatılan sefalet ve demokratik haklara yönelik saldırılar teşhir edildi. Açıklamaya şöyle devam edildi:

“AKP iktidarı tüm bunlar yaşanırken cemaat ve tarikatlara kapısını açmaktan da vazgeçmiyor. Yaratmak istedikleri dindar ve kindar nesli bugün eğitimde yapılan değişikliklerle ÇEDES, Yüzyılın Maarif Modeli ile hayata geçirmeye çalışıyor. Manevi eğitim adı altında gerici tarikat ve cemaatlere okulların kapısını bir bir açıyorlar. Eşit, parasız, bilimsel, anadilde, laik eğitim hakkı hiçe sayılıyor. İşte 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta ateşte semaha duran dostlarımız, yoldaşlarımız, kardeşlerimiz, canlarımız tüm bu zulüm düzeni son bulsun diye toplandılar. Onlar işçiler, emekçiler insanca bir yaşam sürdürsünler, yoksulluk altında ezilmesinler diye toplandılar. Kadınlar, çocuklar şiddetsiz bir dünyada yaşasınlar, doğa yok edilmesin, can dostlarımız hayvanlar katledilmesin diye buluştular. Mazlum halklar bombalar altında katledilmesin, kardeşçe bir dünyada yaşasın istedikleri için toplandılar. Onlar eşit, sömürüsüz bir dünya içinde Pir Sultan’ın dediği gibi yarin yanağından gayrı her şeyi paylaşabilmenin umuduyla toplandılar. Bugün Sivas’ta katledilen dostlarımız anmak onların bıraktığı mücadeleyi sürdürmek, büyütmek ve örgütlenmek anlamına geliyor. Onların bıraktığı bu mücadeleye sahip çıkacak ne onları unutacak ne de katilleri aklayacağız.”

Ardından yapılan konuşmada dün geceden itibaren göçmenlere yönelik saldırılara ilişkin emekçiler uyarılarak “Biz bir eve düşen ateşi iyi biliriz. Sarıgazililerden bu konuda duyarlılık bekliyoruz” denildi. Program Grup Vardiya ve İsyan Ateşi’nin birlikte seslendirdiği türküler ve ağıtlarla devam etti. Ardından Sarıgazi Cemevi’ne geçildi.

Eylem boyunca “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Sivas’ı unutma, unutturma!”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek!”, “Türküler susmaz, Pir Sultanlar ölmez!”, “Katiller halka hesap verecek!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/ Sarıgazi