TBMM’ye sunulmak üzere hazır hale getirilen Su Kanunu Tasarısı Taslağı ile, daha önce HES’lerin kullanılması için izin verilen akarsular, 49 yıllığına özel şirketlere kiralanabilecek.
Milliyet’in haberine göre, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AB direktiflerine uyumlu yeni bir “Su Kanunu”nun hazırlandığını belirterek, “Bakanlığımız tarafından Su Kanunu Tasarısı Taslağı, hazırlık çalışmaları titizlikle yürütülmüş olup taslak kamuoyunun görüşüne açılmıştır. Bugün gelinen noktada taslağa son şekli verilmiş olup TBMM’ye sunulmak üzere hazır hale getirilmiştir” dedi. Eroğlu, her sağlıklı ve yeterli suya erişimin esas olarak yer aldığını ileri sürdğü taslakta su yönetiminde Su Yönetimi Yüksek Kurulu, Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu, Havza Su Yönetim Kurulu, İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu’ndan oluşan yeni bir yapılanmaya gidildiğini dile getirdi.
Su kaynakları kiralanacak, kullanımı ücretlendirilecek
Taslağa göre su kaynakları üzerinde, bulunduğu yerin sahibinin öncelikle faydalanma hakkı olacak. Suyun değerlendirilmesinde, içme ve kullanma, tabii hayat, zirai sulama, enerji ve sanayi, ticaret, turizm vs. sıralaması izlenecek. Taslağa göre Orman ve Su Bakanlığı, YPK onayıyla Ulusal Su Planı hazırlayacak. Ulusal su planına uyumlu bir de havza planı hazırlanacak. Yeni kanun şu düzenlemeleri getirecek:
- Göller, rezervuarlar ve yeraltı su kütlelerinden su çekilmesinde su dengesi gözetilecek.
- Su kaynaklarının tahsisi gündeme gelecek. Şirketler ve kişilere DSİ tarafından ücreti karşılığında 49 yıla kadar su kaynağı (havza) tahsisi yapılacak.
- Tahsisleri yapacak “havza su tahsis heyeti” ise yönetmelikle belirlenecek. Bu tahsisler bir sicil sistemiyle takip edilecek. Tahsis edilen sulardan, su tahsis belgesinde belirtilen miktar su esas alınarak yıllık ücret alınacak. Ücretlendirmeyi Bakanlar Kurulu yapacak. Su temin maliyetlerinin kullanan, kirlilik önleme maliyetlerinin kirleten tarafından ödenmesi, esas olacak.
İstanbul su sıkıntısı çekiyor, belediye İstanbul suyu satıyor
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, yeni düzenlemenin mevcut haliyle tüm ihtiyaca cevap vermediğini belirterek, “İstanbul su sıkıntısı çekerken İstanbul Belediyesi Hamidiye diye İstanbul suyunu satıyor. Bunlara çözüm bulunmuyor” dedi.