AKP her kişisel veriyi fişleyecek

Dinci gerici AKP iktidarı, “Kişisel Verilerin Korunması Yasa Tasarısı” ile MİT ve kolluk güçlerine kişilerin “ırk, etnik köken, siyasi düşünce, din, mezhep, dernek ve sendika, sağlık ve cinsel hayatıyla ilgili verileri”ni fişlemenin önünü açıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Aralık 2014
  • 11:18

AKP gericiliği, kanlı sömürü iktidarını koruyabilmek için baskıyı artırıyor. Başta toplumsal muhalefet olmak üzere tüm işçi ve emekçileri fişlemenin yasal kapsamını genişletiyor. Sermaye iktidarı, bugüne dek ilerici, devrimci, farklı mezhep yahut ırktan herkesi fişlerken bu uygulama AKP iktidarının Haziran Direnişi ve Kobanê ile dayanışma eylemleri ile köşeye sıkışmasının ardından yasal kılıfa sokuluyor.

AKP hükümeti, “Kişisel Verilerin Korunması Yasa Tasarısı”nı TBMM Başkanlığı’na sundu. “AB’ye uyum” kapsamında düzenlendiği ifade edilen tasarı ile kişilerin adları, telefon numarası, motorlu taşıt plakası, sosyal güvenlik numarası, pasaport numarası, özgeçmiş, resim, görüntü ve ses kayıtları, parmak izleri, genetik bilgiler gibi kişisel verileri “gerekli olan süre kadar” işlenebilecek.

Fişlemenin boyutu ‘açık rıza’ maddesi ile ‘demokratik’ kılıfa giydirilmeye çalışılsa da çeşitli bahaneler ile herkese dair verilerin saklanabilmesi için tasarıda ‘hayat bütünlüğünün korunması’ maddesi yer alıyor. ‘İlgili kişinin kendisi tarafından alenileştirilmiş olması’, ‘bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması’ gibi hallerde de kişisel veriler işlenebilecek.

Irk, etnik köken, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep veya diğer inançlar, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlık veya cinsel hayatla ilgili verilerin işlenmesinin ‘yasak’ olduğu belirtilse de kanunlarda açıkça öngörülmesi; siyasî parti, vakıf, dernek veya sendika gibi kâr amacı gütmeyen kuruluş ya da oluşumların, tabi oldukları mevzuata ve amaçlarına uygun olmak, faaliyet alanlarıyla sınırlı olmak ve üçüncü kişilere açıklanmamak kaydıyla kendi üyelerine ve mensuplarına yönelik verilerin işlenmesi; ilgili kişinin kendisi tarafından alenileştirilmiş olması; için veri işlenmesinin zorunlu olması; kamu sağlığının korunması, ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi ile sağlık hizmetlerinin yönetimi ve  altında bulunan kişiler tarafından işlenmesi halleri bu yasak kapsamı dışında tutulacak.

Kişisel verilerin yabancı ülkede yeterli korumanın bulunması koşuluyla yabancı ülkelere aktarılması da kişisel rıza aranmaksızın gerçekleşebilecekken polis, jandarma ve MİT yasası kapsamında bulunan suçlar ise “veri koruması” dışında tutulacak.