Ahmet Say son yolculuğuna uğurlandı

Yazar, müzik eğitimcisi ve edebiyatçı Ahmet Say, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde dü-zenlenen törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mayıs 2022
  • 15:20

Yazar, müzik eğitimcisi ve edebiyatçı Ahmet Say, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Şair Ahmet Telli şunları dedi:

“Ahmet Say haysiyetli bir kuşağın temsilcisi olarak bu dünyadan veda ederken ağaçların çiçekleri soygundur biraz. Koca kurt son numarasını çekerken kapitalizmin açık sözlü kedisi halıya ters binmektedir. Onu baba Ahmet Say ve devrimci Ahmet Say olarak anabiliriz. Baba olarak Fazıl’ı yetiştirirken çaba ve enerjisini anlatmakta zorlanıyorum. Uzun sözün kısası oğul babayı mahçup etmedi, dünya alem bunu biliyor. Devrimci Ahmet Say’a gelince, 80 yaşına doğru hala uslanmaz biriydi. Haksızlık ve hukuksuzluklara karşı mücadeleyi bir aydın görevi saydı…

"Olaylara, kişilere eleştirel mesafeden bakan entelektüel biriydi. Siyasette ve edebiyatta tavrı değişmedi. Etik ve estetik konusunda ödünsüzdü. Kimileri bu yüzden onu huysuz ve katı bulmuş olabilir. Ancak hayatımızın yalın ve anlaşılır cümlelerini onunla beraber kurduk. Canını en çok yakan olaylardan biri de Madımak katliamıydı. Madımak hem öfkesini büyüttü hem de sağlığına bir darbe oldu. Onun bıraktığı yerden yıldızlara ıslık çalmayı unutmayalım…

“Ahmet Say’dan bahsederken iki Ahmet Say’dan bahsedebiliriz: Baba Ahmet Say, devrimci Ahmet Say. Haksız ve hukuksuzluklara karşı Yüksel Caddesi’ndeki direnişlerde bulunmayı aydın görevi saydı. Türk Solu ve Türkiye Solu gibi dergilerde nasıl cesur biriyse, etik ve estetik alanda da ölümsüzdür. Onun en çok canını yakan olaylardan biri de Madımak olayıdır. Madımak hem öfkesini büyüttü hem de sağlığına bir darbe oldu. Onun bıraktığı yerden yıldızlara ıslık çalmayı unutmayalım…”

Telli’nin ardından konuşan Fazıl Say ise “Babamın pek çok insana dokunmuş olduğunu görüyoruz. O herkesin, Türkiye’deki tüm müzikçilerin Ahmet abisiydi” dedi.

Fazıl Say konuşmasının ardından babası için Aralık ayında bestelediği "Babam Ahmet Say" isimli bestesini ilk kez çaldı. Babasına dinletme fırsatı olmadığını anlatan Say, "Kayıt hazır olsa babama dinletebilir miydim? Bir yandan beğenip bir yandan 'ne gerek var' diye azarlayabilirdi. Çok nev-i şahsına münhasır biriydi” dedi.

Törenden sonra Ahmet Say Kocatepe Camisinin ardından Karşıyaka Mezarlığı’na götürülerek son yolculuğuna uğurlandı.