“Adliyeler ticarethane değildir”

Mersin Barosu, adliyenin otoparkının Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kurumu tarafından avukatlara ücretlendirilmesini yaptığı basın açıklaması ile protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Nisan 2022
  • 22:30

Mersin Barosu, adliyenin otoparkının Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kurumu tarafından avukatlara ücretlendirilmesini yaptığı basın açıklaması ile protesto etti. Hizmete girdiği günden beri avukatlara ücretsiz olan Mersin ve Tarsus Adliyesi otoparkının, Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kurumu tarafından avukatlara ücretlendirilmesini protesto eden avukatlar adına basın açıklamasını Baro Başkanı Av. Gazi Özdemir okudu.

“Yargının üç sacayağından biri olan avukatların, yargının dışında tutulmaya, yok sayılmaya yönelik siyasi iktidarın hamleleri maalesef devam etmektedir” diyen Özdemir ülke çapındaki 18 adliyede otoparklarla ilgili belirlenen ücret tarifesinin tebliğ edildiğini belirtti.

“Adliyeler ticarethane avukatlar da müşteri değildir”

Hâkim, savcı ve memurlar için ücretsiz olan otoparkın avukatlara ücretli yapılmasına tepki gösteren Özdemir şu şekilde devam etti:

“Avukatlık Kanunu’nun 1. maddesine göre avukatlar yargının kurucu unsurlarından biri olmasına rağmen, bu yasal teminat Adalet Bakanlığı tarafından görmezden gelinmektedir. Avukatlar bağımsız savunmanın temsilcisidir, yargının olmazsa olmazıdır, adalet terazinin dengesini sağlayandır. Adliyeler ticarethane avukatlar da müşteri değildir.”

Adalet Bakanlığı’na seslenen Özdemir şöyle devam etti:

“Avukatlık mesleği bir kamu hizmetidir. Adliyeler de kamunundur. Avukatlar ise vatandaşın adalet güvencesidir. Dolayısıyla adliyeler hakimler ve savcılar gibi bizim de işyerimizdir. Yargının vazgeçilmez unsuru olan avukatların görevlerini ifa etmek için adliye binasına gelmelerini bir kazanç kapısı olarak gören anlayışı kabul etmiyoruz. Vatandaşın adalet kapısı olan adliyede, yurttaşın vekilinden para talep edilmesi asla kabul edilemez. Avukatı yargının dışında bırakma, avukatı kendi evinde ötekileştirilme, avukatlar üzerinden maddi kazanç elde edilmek istenmesi hamlelerine, avukatın mesleki faaliyetlerinin zorlaştırılmasına asla geçit vermeyeceğiz.”