“Adalet sağlansın Ebru ve Aytaç yaşasın”

Ölüm orucunda olan ve zorla müdahale tehdidi ile hastanede tutulan avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu adliyede, MATUHAY-DER ve TAYAD Sadi Konuk Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Ağustos 2020
  • 18:37

‘Adil yargılanma’ talebiyle ölüm orucunda olan avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal zorla müdahale tehdidiyle yaklaşık bir haftadır hastanede tutuluyor. Adli Tıp Kurumu’nun “hapishanede kalamazlar” raporu verdiği avukatların tahliye edilmesi ve taleplerinin karşılanması için dayanışma eylemleri yapılıyor. 

“Hastanede tutulmaları hukuksuz”

Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde “Adalet sağlansın Ebru ve Aytaç yaşasın” yazılı ozalit açarak açıklama yaptı. 

Açıklamayı yapan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Sekreteri Nergis Tuba Aslan her gün bilgilendirme yapacaklarını duyurdu. Timtik ve Ünsal’ın hastanede tutulmalarının hukuka aykırı olduğunu belirten Aslan “Bekliyoruz. Diken üstündeyiz. Biz saatlerle yarışıyoruz ancak devlet yetkilileri 2 avukat arkadaşımızı öldürmek için uğraşıyor. Biz buna izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından avukatlar adliyede nöbet eylemine geçti. Ölüm orucundaki avukatların tahliye edilmesi için yapılan başvuruyu görüşecek 38. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı bekleniyor. Dün 37. Ağır Ceza Mahkemesi başvuruyu reddetmişti. Bir hakimin, “ATK raporu gerekçesiyle adli kontrol verilebilir” gerekçesiyle karara şerh koyduğu ifade edildi.

“Adalet istiyoruz”

Marmara Tutuklu Yakınlarıyla Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TAYAD), Ebru Timtik’in tutulduğu Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. “Avukat Ebru Timtik ve avukat Aytaç Ünsal adil yargılama talebiyle ölüm orucunda, talepleri kabul edilsin!” yazılı dövizler açılan eylemde “Ebru, Aytaç onurumuzdur” ve “Adalet istiyoruz” sloganları atıldı. 

MATUHAY-DER Eşbaşkanı Hüsnü Taş eylemde ilk sözü aldı. Taş, konuşmasında “Halkın avukatları yaşamalı ve halkın savunmasını yapmaları gerekir. Ölmemeleri gerekir. Bu hukuksuzluğa son verilmelidir” dedi. 

Taş’ın ardından TAYAD üyesi Naime Emlik Karadağ söz aldı. Zorla müdahalenin işkence olduğunu belirten Karadağ “İradeleri dışında yapılacak hiçbir müdahaleyi onlar da kabul etmiyor, bizler de kabul etmiyoruz. Yönetenlere ve emir verenlere diyoruz ki; çekin elinizi evlatlarımızın üzerinden, yeter artık. Ölmesinler ve adil yargılansınlar” diyerek avukatların serbest bırakılmasını istedi.