609. F Oturması: Hasta kadın mahpuslar serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 609. F Oturması’nda 25 Kasım vesilesiyle hasta kadın mahpuslar serbest bırakılsın dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Kasım 2023
  • 19:45

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 609. F Oturması’nda 25 Kasım vesilesiyle hasta kadın mahpuslar serbest bırakılsın dedi. Saay 13.30’da şube binası önünde düzenlenen eylemde yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Bugün 25 Kasım. 25 Kasım 1960 günü, Dominik Cumhuriyeti'nde diktatörlüğe karşı mücadele ederken gözaltına alınan Patria, Minerva ve María Teresa Mirabel kardeşlerin işkence edilmiş cansız  bedenleri bir uçurumun dibinde bulundu.”

Kadına yönelik şidetle mücadele gününü kısa tarihçesi ve kadın cinayetlerine ilişkin veriler aktarılan açıklamanın devamında hapishanede şiddet uygulayarak ölümüne neden olunan Garibe Gezer hakkında şu ifadeler kullanıldı:

“9 Aralık 2022 günü Gebze Kadın Hapishanesinde şüpheli bir intiharla yaşamından olan Garibe Gezer , mahpus kadınlara yönelik şiddetin en yakın kurbanlarından biri olarak kayıtlara geçti. Basında “bağıra bağıra gelen intihar” olarak tanımlanan olayda, Garibe Gezer avukatları vasıtasıyla şiddete ve işkenceye maruz kaldığı ve can güvenliğinin bulunmadığı yönünde savcılıklara defalarca şikâyette bulunmasına rağmen, şikayetleri gerektiği şekilde soruşturulmadı ve Garibe Gezer göz göre göre ölüme sürüklendi. Garibe Gezer’in ölüme sürüklenişindeki duyarsızlık ve cezasızlık politikası, hasta mahpusların sağlık ve tedaviye erişimlerindeki uygulamalarla da paralellik gösteriyor aynı zamanda. Özellikle hasta kadın mahpusların tedavi ve sağlığa erişiminde şiddeti de içeren cinsiyet ayrımcılığına dayalı politika ve uygulamaların yol açtığı ciddi sorunlar çözüme kavuşturulmayarak hem sağlık hem de yaşam hakları tehdit ediliyor.”

Açıklamanın devamında kadın hasta mahpuslar ilk üç isimin hastalıkları ayrıntılı olarak verilmesinden sonra şöyle sıralandı:

“Özge Özbek, Tenzile Acar ve Fatma Tokmak gibi hasta kadın mahpus listemizde yer alan  Aysu Bakkal, Aysun Şahin, Ayfer Ayçiçek, Bese Özer,  Diren Yaşa, Fadime Coşar, Fatma Demir, Gülistan Abdo, Güneş Tekin, Havva Ak, Mesude Pehlivan, Saime Afşin, Seval Yaprak, Şükran Avşar, Yasemin Karadağ, Zeliha Bulut, Dilek Öz, Elif Yaş, Laleş Çeliker, Süreyya Bulut, Burcu Çınar, Cemray Baş, Deniz Tepeli, Derya Moray, Gönül Erdoğan, Helin Öncü, İpek Ciğredaş, Lorin İnanç, Nazlı Çatpınar, Nihal Altuntaş, Nurhan Yılmaz, Özlem Taşdemir, Özlem Yavuz, Selma Üstündağ, Serpil Cabadan, Sevgi Saymaz, Songül Yıldırım, Şivekar Ataş, şükran Aydın, Türkan İpek, Yeliz Türkmen, Zeynep Genlioğlu’ da  dahil 43 kadın mahpus ağır hastalıkları ile Marmara bölgesi hapishanelerinde yaşam mücadelesi veriyor.”

Kadın hasta mahpusların serbest bırakılmasının istenmesiyle sonlanan açıklamanın ardından, eylem slogan atılarak bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul