353. F Oturması: “Mevlüde Başdaş serbest bırakılsın!”

353. F Oturması’nda 61 yaşındaki hasta tutsak Mevlüde Başdaş'ın serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Aralık 2018
  • 12:59

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu bugün 353. F Oturması’nı gerçekleştirdi. Eylemde, 61 yaşındaki hasta tutsak Mevlüde Başdaş’ın serbest bırakılması istendi.

Komisyon adına Hatice Onaran tarafından okunan basın açıklaması şu ifadelerle başladı: "Hak ihlallerinin ve hukuksuzlukların katlanarak arttığı bir yılı daha geride bırakıyoruz. Bu yolla hak ihlallerine karşı duranlar cezalandırılmaya çalışılırken bir yandan da toplum korkutulmakta, sindirilmeye çalışılmaktadır." Hapishanelerde ise mahpuslara psikolojik ve fiziksel şiddetin her geçen gün daha da arttığı belirtilen açıklamada sohbet, spor gibi faaliyetlerin engellenmesi, kitap, gazete ve dergilerin yasaklanması, elbiselere sınırlamalar getirilmesi, çıplak aramalar, ayakkabı aramaları, kapalı-açık görüşlerin ve telefon görüşlerinin keyfi olarak kısaltılması gibi uygulamaların yaşama geçirildiği ifade edildi.

Açıklamanın devamında; 4 yıl 2 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından 28 Ekim 2017'de tutuklanarak Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi'ne konulan Başdaş’ın kalp, şeker, böbrek, tansiyon, astım, bel fıtığı gibi birçok rahatsızlığı bulunduğu aktarılan açıklamada iki defa da kalp krizi geçirdiği ve kalp ameliyatı olduğu belirtildi.

"Adli tıp 'hapishanede kalabilir' raporu verdi"

Ayrıca böbrek nakli olan ve üçüncü kez kalp krizi geçirme riski bulunan Başdaş'ın şeker hasatalığından dolayı günde dört defa insülin iğnesi olduğu ve sağ gözünün hiç görmediği kaydedilen açıklamada Antalya Akdeniz Üniversitesi ile Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden aldığı yüzde 86 engelli raporu bulunan Başdaş’a Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından "hapishanede kalabilir" raporu verildiği söylendi.

Açıklamada Başdaş'ın durumuna ilişkin hapishane arkadaşlarının şu aktarımları yer aldı: "Mevlüde anne ihtiyaçlarını gideremiyor. Dizleri ağrıyor. Geçen hafta kalbi çok ağrıyordu. Anne bize ‘Ben burada öleceğim’ diyor. Zaten banyo yapamıyor. Yere muşamba niyetinde kantinden aldığımız sofra bezini seriyoruz, ancak öyle banyo yaptırıyoruz. Elbiselerini yıkıyoruz. Yürüyemiyor ve genellikle hep yatakta kalıyor. Bir gözü burada görmemeye başladı. Şeker hastası olduğu için günlük olarak hepimiz dikkat ediyoruz. Daha önce böbrek nakli olduğu için şu an durumu ne olduğunu bilmiyoruz. Böbrek tarafında ağrı ve yanmalarının olduğunu söylüyor. Türkçe ve okuma yazma bilmeyen Mevlüde annenin böbreğinin durmuş olabileceğinden korkuyoruz.”

Hasta tutsak SEGBİS’le ifade verirken yaşamını yitirdi

Başdaş ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılması istenerek sona eren açıklama sonrasında, 349. F Oturması’nda gündeme getirilen hasta tutsak İbrahim Akbaba'nın geçtiğimiz gün SEGBİS'le ifade verirken yaşamını yitirdiği hatırlatıldı. Eylemde son olarak, hasta mahpusların durumu ortadayken yeni yılın kutlanamayacağı belirtildi.

Ardından “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “İnsan haklarıyla insandır!” sloganlarıyla eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul