Merkez Bankası’nın faiz indirme kararı almasının ardından yükselen döviz kuru ilaç krizine neden oldu. Aralarında muadili olmayan ile kronik hastalık ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçların da olduğu 250’ye yakın ilaç eczanelerde bulunamıyor.
İlacın kendisi ya da etkin maddesi ithal olan ilaçlar döviz kurundan doğrudan etkilendiği ifade ediliyor. Eczacılar, her yıl 15 Ocak- 15 Şubat arasında zamlanan ilaçlarda yaşanan sıkıntının bu yıl döviz kuru nedeniyle çok erken yaşanmaya başladığını, önümüzdeki aylarda daha da hissedilir olacağını belirtiyor.
İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru geçtiğimiz şubat ayında 4,57 TL’de sabitlendiği ancak aradan geçen 8 ayda euro/TL 11 TL’ye ulaştığı bildirildi. Böylece ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru ile gerçek kur arasındaki fark iki katından fazla arttı. Bu artış eczanelerde ilaç krizinin patlak vermesine neden olduğu ifade ediliyor.
Her yıl ilaç sermayedarları ile Bakanlık arasında karar verilen zamlardan en çok işçi-emekçiler ve eczacılar etkilendiği belirtiliyor. Yaşanan sıkıntının doğrudan muhatabı eczacıların fiyat belirlemesinin bir bileşeni olmaması ilaç fiyatlarını sermayenin insafına bırakıyor.
“Kabul edilemez”
Türk Eczacıları Birliği (TEB), sosyal medyada yaptığı paylaşımda ilaç yokluğunun sebeplerinden birisinin ilaç fiyat politikasının yanlışlığından kaynaklandığına işaret ederek şunları ifade etti:
“İlaç yokluğu;
-Halk sağlığı problemidir
-Hastaları, eczacıları ve tüm sağlık sistemini etkiler
-Çok boyutludur
-Bildirim ve tespit mekanizmaları kurulmalıdır
-ilaç fiyatlandırma politikası tüm paydaşlarla birlikte belirlenmelidir”
TEB, yaşanan ilaç krizine ilişkin şu ifadelere yer verdi:
“Eczacılar olarak amacımız bütün hastaların güvenli, etkili, kaliteli ve ucuz ilaçlara erişimini sağlamaktır. İlaç fiyatlandırma politikası ilaç yokluğu yaratan en önemli nedenlerden birisidir ve pandemide bir ilaçta dahi yokluk yaşanması kabul edilemez.”
“Durum daha da kötüleşecek”
CHP Milletvekili Gamze Taşcıer yaptığı yazılı açıklama ile Türkiye’nin çok büyük bir ilaç kriziyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Piyasada şimdiden 250’ye yakın ithal ilacın bulunamadığını belirten Taşçıer, bu ilaçlar arasında muadili olmayan ilaçların da olduğunu söyledi.
Taşçıer şunları ifade etti:
“Euro kuru yıl içerisinde öylesine artış gösterdi ki, ilaç krizi bugünden başladı. Zam yapılmasına daha dört ay var ama şimdiden piyasada pek çok ilaç bulunamaz hale geldi. Eczacılar ve vatandaşlarımızdan ilaç bulamadıklarına dair şikâyetleri duymaya başladık. Maalesef bu durum daha da kötüleşecek gibi görünüyor”