Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu "Bakanlık tarafından düzenli olarak sosyal yardım yapılan hane sayısı kaçtır?" sorusunu yöneltti.
Yazılı soru önergesine cevap veren Bakan Derya Yanık, yürütülen sosyal yardımların içeriği hakkında bilgi verdi. Yanık, bakanlığın yürütmekte olduğu sosyal yardım programlarının düzenli ve süreli nitelikte olmak üzere ikiye ayrıldığını, yardım içeriklerinin ise aile yardımları, barınma ve gıda yardımları, engelli yaşlı yardımları, sağlık yardımları, eğitim yardımları ve proje destekleri olarak sınıflandırıldığını belirtti.
Yapılan sosyal yardımlara ilişkin ise sayısal verileri paylaşan Bakan Yanık, 2020 yılında ülke genelinde yapılan düzenli sosyal yardımlardan faydalanan hane sayısının 2 milyon 450 bin 80, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödenen kişi sayısının ise 7 milyon 810 bin 588 olduğunu belirtti. Kömür yardımlarına dair de açıklama yapan Yanık, 2021 kömür dağıtımlarının Hazine ve Maliye Bakanlığı uygulama esaslarına göre il bazında gerçekleştirildiğini, kömür alacak ailelerin ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından belirlendiğini söyledi.
“Sayının giderek arttığı çok açık”
Ogün Akkaya’nın Gazete Duvar’da yer alan haberine göre, Türkiye’de yaklaşık 24 milyon hane olduğunu söyleyen Sezgin Tanrıkulu ise bu hanelerin yaklaşık yüzde 10’unun sosyal yardım aldığını belirterek “İnsanlar açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşarken bu oran gerçekten düşündürücü” dedi. Sosyal yardım türlerine ilişkin tek yaşayan ya da ailesi ile yaşayan kişilerin ihtiyaçlarının çeşitlilik gösterdiğini vurgulayan Tanrıkulu, “AK Parti hükümetlerinde yetersiz ekonomi politikaları sebebiyle vatandaşların alım gücü düşmeye devam ettiği için yapılan yardımlar ile günü, haftayı ancak atlatabildiklerini görüyoruz ve biliyoruz. Bu sayının maalesef giderek arttığı da çok açık” diye konuştu.
“8 milyon kişi gayri insani şartlarda hayatta kalmaya çalışıyor”
Pandemi sürecinde işten çıkarmaların arttığını, belirli kodlar ile vatandaşların çok ağır bir şekilde mağdur edildiğini söyleyen Tanrıkulu, yevmiyeli çalışan işçilerin evine ekmek götüremeyecek hale geldiğini belirtti ve şöyle devam etti:
“Sağlıkta çağ atladık’ diyen AK Parti hükümetlerinde BAĞKUR primini ödeyemeyen esnafın, vatandaşların borcu kat be kat artmaktadır. 5510 Sayılı Kanun'un 60. Maddesi'nde sayılan yaklaşık 8 milyon kişinin sağlık sigortasının Bakanlık tarafından ödendiği ifade edilmiş olup, bu durumda resmi kayıtlara göre yaklaşık 8 milyon kişi gayri insani şartlarda hayatta kalmaya çalışıyor.”