"1 Mayıs 1977 Katliamı'nı unutmadık"

78'liler Girişimi, HDK, HDP, Karşı Sanat Çalışmaları ve DKDER 1 Mayıs 1977'de katledilen işçileri Kazancı Yokuşu'nda andı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Nisan 2022
  • 14:14

1 Mayıs 1977’de katledilen işçiler Kazancı Yokuşu’nda yapılan eylem ile anıldı. 78’liler Girişimi, HDK, HDP, Karşı Sanat Çalışmaları ve DKDER adına basın açıklamasını okuyan Celalettin Can 45 yıl önce Taksim’de 500 bin işçi-emekçinin uğradığı saldırıyı hatırlattı. Can, 1 Mayıs katliamın planlı işlendiğine işaret ederek şunları ifade etti:

“1 Mayıs katliamının hazırlanmasında kimlerin adı geçmiyordu ki. 1970’li yılların ‘kitli’ üne sahip MİT’çi Hiram Abas, MİT’çi Mehmet Eymür, MİT İstanbul Dairesi Başkanı Nuri Gündeş, MİT’çi Orhan Kilercioğlu ve diğer isimler 68 ve 78 kuşağı için tanıdıktı.”

Katliamla ilgili etkin soruşturma yürütülmediğini vurgulayan Can 78’liler Girişimi’nin 2006’da bir kez katliamın incelenmesi için başvuru yaptığını belirtti ve son olarak şunları ifade etti:

“Başka bir halkın acılarına duyarlılık geliştiremeyen bir halkın zamanla kendi acılarına karşı da duyarlılık geliştiremeyeceği gerçeği ile yüzleşmek için zaman hala geç değildir.”

Ardından KESK eski başkanı Sami Evren söz alarak “Bu yokuş devleti anlatıyor. Türkiye’de ne kadar katliam olmuşsa ve cezasızlıkla sonuçlanmışsa arkasında devletin eli çıkmıştır” dedi. Ankara Gar ve Haziran Direnişi’nde yaşamını yitirenleri hatırlatan Evren “Devleti anlamak için bu katliamları irdelemek bile yeterli” dedi.

1 Mayıs’ta katledilen Rasim Elmas’ın kızı söz alarak katliamların ve acıların sürdüğü aktardı ve “Yaşasın 1 Mayıs” diyerek sözlerini tamamladı.

HDP İl Eş başkanı İlknur Birol yaptığı konuşmada “1977’de hunharca ve alçakça düzenlenen faşist saldırıda katledilenleri saygıyla anıyoruz” dedi. Birol devletin emeğin özgürleşmesi mücadelesine emek verenlere dönük saldırganlığına vurgu yaptığı konuşmasında “Devlet yapıları işçi sınıfının değiştirme gücünden korkarlar ve korkmakta haklılar” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu yaptığı konuşmada 77 Katliamı’nın büyüyen devrimci hareketi durdurmak için yapıldığına dikkat çekti. Bugün de benzer katliam ve saldırıların devam ettiğini vurgulayan Piroğlu 1 Mayıs meydanlarına çağrı yaptı.

Konuşmaların ardından Kazancı Yokuşu’na karanfiller bırakılarak anma sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul