Yurt müdürü yargıyı dinlemedi

Kantin zammını protesto ettiği için yurttan atılan öğrenci Adnan Ortaç, mahkeme kararıyla yurda dönme hakkı kazandı. Ancak Abdi İpekçi Öğrenci Yurdu, mahkeme kararına rağmen Ortaç’ı yurda kabul etmiyor.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 31 Ocak 2017
  • 14:19

Abdi İpekçi Öğrenci Yurdu’nda öğrencileri kantin boykotuna çağırdığı için süresiz çıkarma cezası verilen üniversiteli Adnan Ortaç adlı genci mahkeme haklı buldu. Kararda, “Bahçede toplanan öğrencilerin kantinle ilgili şikayetlerini dile getirerek, taleplerini slogan atarak iletmeye çalıştıkları” vurgulanarak, Ortaç’ın cezası iptal edildi. Ancak yargı kararına rağmen Ortaç, yurt müdürünün talimatıyla yurda sokulmuyor.

Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberine göre, Mimar Sinan Üniversitesi’nde okuyan Adnan Ortaç, geçen yıl 12 Nisan’da, kaldığı Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı Abdi İpekçi Yurdu’nda megafonla bahçeye inerek, öğrencileri zam yapan kantine karşı boykot eylemine çağırdı. Ortaç, “13-14-15 Nisan günleri kantinden yemek almayalım. Yemek yardımı kullanmayalım. Dışarıdaki marketlerden alışveriş yapalım. Kantincilere hadlerini bildirelim” diye bağırdı. Ortaç’ın çağrısı üzerine bahçeye inen öğrenciler bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

Yurttan atıldı

O tarihte yürürlükte bulunan Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliği’ne uyarınca “Olayın öğrencileri provoke edici ve toplu eylem yapmaya teşvik edici mahiyette olması nedeniyle” Ortaç’a süresiz olarak yurttan çıkarma cezası verildi. Ortaç, Ankara 17. İdare Mahkemesi’nde iptal davası açtı.

Mahkeme, 21 Kasım 2016’da verdiği kararında, öğrencilerin kantinle ilgili şikayetlerini dile getirip taleplerini slogan atarak iletmeye çalıştıkları ifade edildi. Kararda, “Taşkınlık, kavga, kamu görevlilerine saldırı, kamu malına zarar verme, güvenlik güçlerine mukavemet gösterme gibi bir davranış sergilemedikleri, barışçıl bir şekilde kantin ile şikayetlerini dile getirerek, açıklama yaptıkları anlaşılmaktadır” denildi. Hukuka uygun olmadığı ifade edilen ceza, oybirliğiyle iptal edildi.

Ancak Ortaç, yargı kararına rağmen Abdi İpekçi Yurdu Müdürlüğü tarafından yurda sokulmadı. Ortaç, “Yurt müdürü sistemde adım bulunmasına rağmen beni içeriye almıyor. Kapıya not bırakmış, ‘Bölge müdürüyle görüşsün’ diyor. Bölge müdürlüğü de ‘Bizim yapabileceğimiz bir şey yok’ yanıtını veriyor” dedi. Bu suçlama hakkındaki görüşünü sormak üzere aranan Abdi İpekçi Yurdu Müdürlüğü, görüşme talebini geri çevirdi.

İLİŞKİLİ HABERLER