Devlet üniversitelerinde hukukun çeşitli alanlarının dinselleşmesine yönelik toplantı, seminer ve çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda, bir öğretim görevlisi camide fıkıh semineri vermeye başladı. Hukuk fakültesinde İslam hukuku ana bilim dalı kuruldu. Gençlik kampında ise öğrencilere mevlit dinletildi.
Namaz çıkışı seminer
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi İslam Hukuku anabilim dalı öğretim üyelerinden Dr. Semra Peker, Yalova Merkez Camisi’nde 17 Haziran’dan başlayarak her cuma namazı sonrası kadınlara özel “Kur’an-ı Kerim’in Fıkhî (İslam hukuku) Tefsiri” başlıklı seminer vermeye başladı. Seminerin, öğrencilerin yanı sıra halka da açık olacağı duyuruldu.
İslam Hukuku Özel Hukuk Anabilim Dalı kuruldu
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde İslam Hukuku Özel Hukuk Anabilim Dalı kuruldu. Fakültede, İslam hukuku dersi seçimli ders olarak okutuluyor. Yine aynı fakültede, İslam hukuku “Islamic Law” adı altında İngilizce olarak Mecelle’nin ele alındığı Türk Özel Hukuk Tarihi dersi de seçimli olarak ders programına girmiş bulunuyor. Aynı üniversitenin hukuk fakültesi araştırma görevlisi Mustafa Aktürk, geçen ay “İslam Aile Hukukunda Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları” adlı bir seminer verdi.
Geçtiğimiz yıllarda Malatya İnönü Üniversitesi’nde de “İslam Aile Hukuku” semineri adı altında bir toplantı yapılmıştı.
İslami sigorta
Marmara Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü de İslam hukuku alanında seminerler dizisi düzenliyor. En son “İslam Hukuku Açısından Sigorta ve Günümüz Uygulamaları” adlı seminerde, konvansiyel ve katılım sigortacılığı gündeme alındı.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ise bu yıl içinde “İslam Hukuku Araştırmalarına Zemin Oluşturması Açısından Yapay Zekâ” başlıklı bir uluslararası sempozyum düzenledi.
Gençlik kampında öğrencilere mevlit dinletildi
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, “Ulusal Gençlik Kampları” programı kapsamında Kırşehir’de düzenlediği Ahi Evran Doğa Gençlik Kampı’na katılan öğrencilere, önceden verilen programda yer almamasına karşın mevlit dinletildiği, maneviyat dersleri verildiği ortaya çıktı. Kampa, KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan Mali İşbirliği Protokolü gereği KKTC’den de 46 öğrenci katıldı. Kampa giriş yaptıktan sonra ailelerine ulaşan öğrenciler, programa dahil olmayan faaliyetlere katılmak zorunda bırakıldıklarını belirtip ayrılmak istedi.