Sistemin projesi belli: Geleceksizlik!

Gelecek, okul sıralarında hakkımızı arayarak, bu sistemin projesi olmayı reddedip mücadele ederek bizim olacak.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 22 Ekim 2016
  • 07:22

Dizginlerinden boşalan bir saldırı dalgasıyla yüz yüzeyiz. Yüzlerce öğretmen okullarından uzaklaştırılıyor, görevden alınıyor. Okullar iktidar sahiplerinin istediği şekilde yeniden dizayn ediliyor.

Son olarak, Türkiye’nin en yüksek puanlı okullarına yönelik yeni bir düzenleme gerçekleştiriliyor: “Proje okul!” Ocak 2015’te İstanbul Erkek Lisesi’nin de içinde olduğu 40’ın üzerinde lise “proje okul” olarak belirlenmişti. Bugün 155 “proje okul” olduğu ifade ediliyor.

Bu okullarda ise özel projelerin gerçekleştirileceği, akademisyenlerin danışmanlık hizmeti vereceği ve okulların imkanlarının fazlalaştırılacağı söyleniyor. Peki proje okul uygulaması bu kadar iyi niyetli mi?

Proje okullarda neler oluyor?

Belirlenen okullarda yöneticilerin ve öğretmenlerin atamasını il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri yerine doğrudan milli eğitim bakanı yapacak.

Uygulamaya göre öğretmenler merkezlere çağrılabiliyor. Yıllar boyunca emek vermiş öğretmenler yetersiz bulunarak bir anda görevden alınabiliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı’nın konuyla ilgili açıklaması şöyle: “Toplam 155 proje okulda 4 bin 598 öğretmen var. Bunların 1.187’si 8 yıldan daha uzun süredir çalışıyor. Bir kısmı zaten okullarında çalışmaya devam edecek.” Bugün birçok okulda öğretmenlerin yarısı gönderilmiş durumda.

Yine Türkiye’nin en yüksek puanlı okullarına, örneğin Kabataş Erkek Lisesi’nin boş kontenjanlarına taban puanı aranmadan düşük puanlı öğrenciler geçiş yapabiliyor. Kabataş Erkek Lisesi’nin taban puanı 494 iken 362 puanla öğrenci aldı. Demek oluyor ki bu okullara girmek için Milli Eğitim Bakanlığı’nda bir “dayı”nın varlığı yetiyor.

Öte yandan geçen yıldan bu yana birçok lisede eylemlilikler yaşandı. Geçen dönem İstanbul Erkek Lisesi Müdür Yardımcısı Hikmet Konar’ın konuşması sırasında öğrenciler sırtlarını dönerek protesto etmişti. Hikmet Konar Milli Eğitim Bakanı tarafından sınavsız atanmıştı. Daha sonra birçok lisede öğrenciler, okul yönetimini ve gerici uygulamalarını protesto ederek bildiriler yayınlamıştı.

 Bu yeni dönemde bir dizi okulda “#projenizdeğiliz” ve “#öğretmenlerimedokunma” hashtagleri ile kampanyalar başlatıldı. Kabataş Erkek Lisesi’nde tüm öğrencilerin katıldığı oturma eylemi gerçekleştirildi. Kadıköy Anadolu Lisesi’nde öğrenciler ve veliler oturma eylemleri yaparak protestolar gerçekleştirdi.

“Proje okul” uygulamasının asıl hedefi bellidir. İktidar, her alanda olduğu gibi eğitimde de kendisine muhalif olanları susturmak ve okullardan göndermek, yerine kendisine biat edenleri yerleştirmek istemektedir. Diğer yandan da dinci gerici, itaatkar bireyler yaratabilmeyi ve bu köklü liselerin kültürel yapısını değiştirerek kendi gerici politikaları ekseninde şekillendirmeyi hedeflemektedir.

Yıllarca robot gibi çalışıp sınavlara da hazırlansak, Türkiye’nin en iyi liselerinin sıralarında da otursak, düzen sahiplerinin sunduğu gelecek koyu bir geleceksizlikten başka bir şey değil.

Çünkü eğitim sistemi muktedirlerin iki dudağı arasındadır. Ne senin geleceğin ne de bir başkasının geleceği umurlarında... Umurlarında olan, bu işten ne kadar “kâr geleceği”dir sadece. Senin yıllarca hazırlanıp girdiğin okullara, bazıları sadece torpille kolayca girebiliyor. Bu böyleyse, kim bilir üniversitelerde, hatta iş yerlerinde durum nasıldır diye bir de siz düşünün. Şimdi hala susarak, mücadele etmeden iyi bir geleceğinizin olacağından emin misiniz?

Bugün bizlerin geleceği, eğitim sisteminde istedikleri her an köklü değişiklikler yapanların ellerinde değil. Gelecek, okul sıralarında hakkımızı arayarak, bu sistemin projesi olmayı reddedip mücadele ederek bizim olacak.

Devrimci Liseliler Birliği