8 ilden, 25 farklı üniversiteden Öğrenci Kurultayı’na katılan öğrenciler Özgür Üniversite Hareketi’ni kurdu. 16 Mart’ta İstanbul’da “Başkaldırıyoruz!” şiarıyla gerçekleştirilen kurultay boyunca öğrencilerin günlük, akademik, siyasi günlerine dair tartışmalar yürütüldü.
Tartışmalar sonucu kurulan Özgür Üniversite Hareketi’nin deklere edilen 15 maddelik ilke ve işleyiş kararlarından bazıları şunlar:
“1. 16 Mart’ta gerçekleşen Öğrenci Kurultayı sonrasında kurulan örgütün ismi Özgür Üniversite Hareketi’dir.
2. Ekonomik krizin yükünün öğrencilere yıkılması egemenlerin siyasi tercihidir. Bu yük milyonlarca öğrencinin okullardan uzaklaştırılmasına, kötü koşullarda çalışmaya mecbur bırakılmasına, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayamamasına neden olmaktadır. Özgür Üniversite Hareketi ekonomik krizin faturasının öğrencilere kesilmesine karşı mücadele eder; ücretsiz ve nitelikli barınma, beslenme, ulaşımın sağlanması gibi talepleri örgütler.
3. Barınma sorunu tüm öğrencilerin en yakıcı sorunlarından biridir. En temel ihtiyacımızı rant alanına çevirmek için uygulanan politikalar: deprem, sel gibi doğa olaylarına dayanıksız, teknik donanımların denetimsizliği sebebiyle tehlikeli, sürekli kapasite artırımlarıyla hijyensiz ve yetersiz, her bakımdan ihtiyaçlarımızı karşılamaktan uzak KYK yurtlarında kalmamıza yol açmaktadır. Öğrenciler, devlet yurtlarının yetersiz kontenjanları ve niteliği sebebiyle fahiş fiyatlı özel yurtlara ya da tarikatların kontrolündeki yurtlara mecbur bırakılmaktadır. Özgür Üniversite Hareketi temel, insani hakkımız olan barınma hakkımız olan barınma ihtiyacımızın ranta açılmasına, öğrencilerin yurt yönetiminde söz sahibi olmamasına karşıdır. Özel yurtların kamulaştırılması, tüm öğrenciler için ücretsiz ve nitelikli barınmanın sağlanması, yurt yönetimlerinde öğrencilerin söz ve karar sahibi olması vb. konularda mücadele eder.
10. Özgür Üniversite Hareketi tüm dünyada büyüyen öğrenci hareketiyle ve toplumsal direnişlerle dayanışma içerisindedir.
11. Üniversiteleri özgürleştirmek için söz, yetki, karar üniversite bileşenlerinin olmalıdır. Üniversiteleri öğrenciler, akademisyenler, işçiler yani bileşenler tarafından yönetilmelidir. Özgür Üniversite Hareketi bileşenlerinin yöneteceği üniversiteler içi öğrencileri örgütler, bu yolda diğer bileşenlerle birlikte hareket eder.
15. Çalışma alanları ve konularına göre komisyonlar, çalışma grupları oluşturulabilir. Bu komisyonların ve çalışma gruplarının kapsamı, onlar oluşturulurken belirlenmelidir.”