Yunanistan’da “özel üniversite yasası” onaylandı

Eğitimin yeniden yapılandırması adı altında özel üniversitelerin açılmasını öngören yasa, Yunan devletinin sistemle uyumlu bir gençlik yaratma politikasına hizmet edecek.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Mart 2024
  • 22:00

Yunanistan’da üniversitelerin özelleştirilmesi yasa tasarısına karşı aylar boyunca öğrenciler, veliler, akademisyenler ve toplumun ilerici kesimleri mücadele etti. Kitlesel eylemlere yönelik polis şiddetine rağmen gençlik zorbalığa direnişle karşılık verdi. 8 Mart’ta gerçekleştirilen kitlesel mitinge azgınca saldıran Yunan kolluk kuvvetleri onlarca öğrenciyi darp ederek gözaltına aldı ve hemen ardından hükümet yasayı meclisten geçirdi.

Özel üniversitelerin açılması ve eğitimin ticarileştirilmesi ile sermayenin ihtiyaçlarına göre işgücünün yetiştirilmesi, devlet üniversitelerindeki eğitim kalitesinin düşürülmesi, sadece parası olan bir zümrenin eğitim hakkına sahip olması hedefleniyor. Hal böyleyken temel hakların başında gelen eğitim hakkı milyonlarca yoksulun elinden fiili olarak alınmak isteniyor. Atina’daki hükümet, sermayenin çıkarlarına hizmet edecek bir eğitim modeline geçebilmek için sabırsızlanıyor. 

Eğitimin yeniden yapılandırması adı altında özel üniversitelerin açılmasını öngören yasa, aynı zamanda devletin sistemle uyumlu bir gençlik yaratma politikasına hizmet edecek. Gençlik üzerinde kontrol ve baskının artırılması, düzenle uyumlu bir gençlik kitlesinin yaratılması hedefleniyor. 

Yasa bir yandan sermayenin çıkarlarına hizmet edecek bir gençliğin de yaratılmasıyla, esnek çalışmanın yaygınlaştırılması, sendikalaşmanın ve toplu sözleşmelerin etkisizleştirilmesi ve güvencesiz çalışma yaşamının hayata geçirilerek emek sömürüsünün, ağır çalışma koşullarının dayatılmasını da hedeflemektedir. 

Gerici saldırının bir diğer hedefi ise, üniversitelerdeki mücadele geleneğidir. 1973 Politeknik Direnişi’ne uzanan toplumsal hafızanın ve mücadele kültürünün silinmesi, düzene karşı direniş ve mücadele ruhunun güçsüzleştirilmesi amaçlanıyor. 

***

Üniversitelerin özelleştirilmesi girişimi vesilesiyle yeniden canlanan ve giderek artan kitlesel sokak mücadelesi ve uzun işgaller, kolluk güçlerinin saldırgan tutumuyla karşılandı. Hükümet, toplumsal direnişleri etkisiz hale getirmek için baskı ve kontrolü yoğunlaştırıyor ve bunu toplumun öncü kesimlerini geriletmenin aracı olarak kullanıyor. Son iki yıldır devletin işgal edilen binaları boşaltmak için aşırı şiddet kullanması da bu gerici saldırının bir parçasıdır. İktidar şiddettin yanı sıra mücadele dinamiklerini pasifize etme yöntemleri de geliştirmeye çalışıyor.  

Eğitim sisteminin yeniden yapılandırılması yalnızca hükümet tarafından yürütülmemektedir, Yunan devleti için merkezi öneme sahip bir konu olarak düşünülmüş bir planın parçasıdır. Sistem toplumsal ilişkilerin yeniden yapılandırılması, direnişin ezilmesi ve her türlü örgütlenmenin önünün kesilmesi gibi hedeflerin peşindedir.

Yasa geçti, mücadele devam ediyor

Eğitime yönelik saldırı, bu alanla sınırlı olmayıp bir bütün olarak topluma yöneliktir. Zira zenginin daha da zenginleşeceği, ayrıcalıklarını koruyacağı ve hatta genişleteceği, emekçilerin ise daha çok ezileceği koşullar yaratılmak isteniyor. Öğrencilerin, akademisyenlerin ve toplumun ilerici kesimlerinin kitlesel direnişiyle karşılanmasına rağmen yasanın hızla onaylanmasının arkasında da bu hedefler yatıyor. 

Yasa geçer geçmez ülkenin dört bir yanında reklam panoları özel üniversite reklamlarıyla donatıldı. Bu ise, sermaye gruplarının önden hazırlıklı olduklarına işaret ediyor. Devletin önceden sermaye gruplarına yasanın geçirileceği garantisi vermiş olması, iktidarın ne kadara pervasız olduğunu gözler önüne seriyor. 

Sermaye ve onu temsil eden iktidar pervasızlıklarını sergiledi. Ancak bu, hedeflerine ulaştıkları anlamına gelmiyor. Zira başta üniversite öğrenci örgütlenmeleri, akademisyenler ve ilerici demokratik kitle örgütleri olmak üzere toplumun geniş kesimleri yasanın geri çekilmesi için mücadeleye devam edeceklerini ilan ettiler. Yasanın yürürlükten kaldırılması için direnişin kararlıkla devam edeceğine işaret eden ilerici-devrimci kurumlar taleplerini net bir şekilde dile getiriyorlar:

-Gerici yasa yürürlükten kaldırılsın!

-Özel üniversitelere hayır!  

-Eğitimde fırsat eşitliğinin garantisi olan 16. Maddenin çiğnenmesine hayır! 

-16. Maddenin değiştirilmesine hayır!

-Üniversite için giriş puanlarının düşürülmesine hayır!

-Meslekte tam yetkinlik sağlayan puanlama sistemi!

-Üniversite bütçeleri artırılsın!

-Halka açık ve ücretsiz modern üniversiteler!