Öğrencilere dayatılan sefil koşullar ve geleceksizlik

7 milyon üniversite öğrencisine karşılık 700 bin kapasiteli KYK yurtlarının yetersizliğinin yanında, öğrenciler türlü sorunlarla boğuşuyor.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 15 Kasım 2018
  • 09:41

2019 bütçesinin tartışıldığı şu günlerde, polis devletinin tahkimatına, lükse ve şatafata milyarlarca lira harcanırken, konu toplumun ihtiyaçlarına geldiğine kesenin ağzı alabildiğine sıkılıyor. Üniversitelerde harçların kaldırılmasına karşın, eğitim her düzeyde paralı olmayı sürdürüyor. Yaklaşık 7 milyon üniversite öğrencisine karşılık KYK yurtlarının kapasitesinin 700 bin olması nedeniyle öğrenciler yüksek kiralı evler veya özel yurtlar ile cemaat yurtları arasında seçim yapmaya itiliyor. KYK yurtları ise birçok yetersizlik ve sorunu barındırıyor. Beslenme bu sorunlardan yalnızca birisini oluştururken sadece yurtlarda değil okullarda da yaşanıyor. Yakın zamanda yaşanan iki örnek bu gerçeği bir kez daha hatırlattı.

Mardin’in Derik ilçesindeki İncesu İlköğretim Okulu’nun 70 öğrencisi yedikleri yemek nedeniyle zehirlendi.

İstanbul’daki Başakşehir’de bulunan Kanuni Sultan Süleyman KYK erkek öğrenci yurdunda ise neredeyse her şey bir sorun. Yurtta sürekli elektrik kesintileri yaşanıyor, internet yok, yurttaki yangın fıskiyelerinin bozulmasıyla 2 katı su bastı ve yurdun konumu hiçbir devlet üniversitesine yakın değil. En yakın metro istasyonu yaklaşık 2 kilometre uzakta ve daha önce ileri sürülen servis uygulaması da hayata geçirilmiş değil. Bunlara yemekhane ve kuyruk sorunu da ekleniyor.

Evrensel’deki habere göre, tüm bu sorunlar üzerine yaklaşık 500 öğrenci yurt önünde eylem düzenlerken ne yurt yönetimi ne de KYK yetkililerinden herhangi bir açıklama yapılmadı. Sorunların çözümü için devlet katından herhangi bir adım atılmazken eylem sırasında yurt önüne gelen polisler gençlere “bu şekilde bir şey elde edemeyecekleri” telkinlerinde bulundu.

Öğrenciler ise daha önce yüzlerce dilekçeyle sorunları dile getirmelerine karşın bir sonuç alamadıklarını belirtiyor.