ODTÜ'de Devrim Yürüyüşü

ODTÜ öğrencileri emperyalizm ve savaşa karşı geleneksel Devrim Yürüyüşü'nü gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 27 Mayıs 2022
  • 12:30

ODTÜ öğrencileri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin 50. Yılı'nda emperyalizm ve savaşa karşı geleneksel Devrim Yürüyüşü’nü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde Fizik Bölümü önünde basın açıklaması gerçekleştirilerek devrim şehitleri anıldı.

Yapılan açıklamada ODTÜ’de Devrim Yürüyüşü'nün birlikte üretme ve dayanışma kültürünün sembollerinden olduğu belirtilerek şunlar ifade edildi:

“Bu kültür, Türkiye gençliği ve emekçi sınıfı içerisinde etkili olmuş, üç fidan ve arkadaşlarının mücadelesinin kazanımıdır. 50 yıl önce idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, demokratik, bilimsel bir üniversite için başladıkları mücadeleyi, tüm ezilen ve sömürülenlerin özgürlüğü için dünya halklarıyla omuz omuza verdikleri devrim mücadelesiyle birleştirmişlerdir.”

Milyonlardan çalınanların savaş makinelerine yatırıldığı vurgulanan açıklama şu şekilde devam etti.

“Milyonlarca yoksul emekçi göçe zorlanıyor. İktidarın paylaşım kavgalarından kapmaya çalıştığı paylar bizlerin geleceğinden eksiliyor. Türkiye savaş bataklığına çekiliyor. Her alanda özelleştirmelerin gerçekleştirilmesi, bizlerin temel haklarının gasp edilmesi anlamına geliyor. Barınma, beslenme, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Doğa ve canlılık zehirleniyor. Kadınlar sistematik olarak şiddetle, tacizle karşı karşıya kalıyor. LGBTİ’ler baskı altına alınıyor. Tek adam yönetiminin Kürt halkını hedef alan saldırıları Kürt gençliği içerisinde baskı politikalarının derinleşmesine yol açıyor. Halklar birbirine kırdırılıyor. Egemenlerin yaptığı her şey sermayeye ve kendi düzenlerine hizmet ediyor.”

“Bizler devrim mücadelesinin gerçekliğine sahibiz”

Üniversitelere yönelik saldırıların devam ettiği hatırlatılan açıklamada ODTÜ’ye dönük saldırılar şöyle ifade edildi:

“Öğrenci topluluklarının etkinlikleri sınırlandırılıyor. İktidara yakın kurumlar veya büyük şirketler okulun istedikleri yerinde etkinliklerini düzenleyebilirken, topluluklarımızın etkinlikleri yasaklanıyor, bürokratik engellere takılıyor, topluluklar kapatılma tehdidi ile karşı karşıya kalıyor. Türkiye’de iktidar hakları ve talepleri için bir araya gelenlere baskı ve şiddet politikaları uygularken atanmış rektör, iktidarın politikalarını ODTÜ’ye taşıyor. Yemekhane hakkımız için bir araya geldiğimizde bizleri soruşturmalarla tehdit ediyor. Protesto hakkımızı kullandığımızda önümüze polis yığıyor. Eğitimimize dair taleplerimiz göz ardı ediliyor. ODTÜ öğrencileri olarak bu koşulların karşısında mücadele etmenin deneyimi, stadyumumuza adını veren Devrim mücadelesinden geliyor. Biat ederek yaşamamızı söyleyenlerin karşısında bizler devrim mücadelesinin gerçekliğine sahibiz. Kendisine dayatılan koşulları kabul etmemiş, kendi değiştirici gücünü, örgütlü gücünü yaratmış bu gençlik kuşağı bizlere, taleplerimiz için örgütlü mücadele edince kazanabildiğimizi öğretiyor. Gençliğe vaat edecek hiçbir şeyi kalmamış bu sistemin, kapitalizmin karşısında, eşit ve özgür bir gelecek mücadelesini yükseltebileceğimizi öğretiyor. ODTÜ öğrencilerinin Türkiye’de emekçi hareketle birleşen ve tarihin seyrini değiştiren mücadelesi, gençliğin örgütlü gücünün hayatın akışına nasıl da dur diyebileceğinin göstergesidir.”

Mücadele çağrısı

ODTÜ öğrencileri, din, dil, ulus, cinsiyet, yönelim fark etmeksizin birlikte mücadele deneyimine sahip olduğu belirtilen açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“ODTÜ öğrencileri olarak, savaşa karşı barışı, gericiliğe karşı bilimi, emperyalizme karşı özgürlüğü savunmaya, üniversitede haklarımız ve taleplerimiz için bir araya gelmeye devam edeceğiz. Tüm üniversite bileşenlerini, tüm üniversite gençliğini, tek adamın bizlere dayattığı koşulların karşısında mücadele etmeye, hayalini kurduğumuz eşit ve özgür geleceği birlikte mücadelemizle kurmaya çağırıyoruz.”

Açıklamanın ardından öğrenciler Devrim Stadyumu'na yürüyüş gerçekleştirdi. Bahar Şenliği kapsamındaki konserlerin yasaklanmasına tepki gösteren öğrenciler ekonomik krize, yaşam tarzına yönelik müdahalelere, kadına yönelik şiddete, mülteci düşmanlığına, kayyum rektörlerin uyguladığı keyfi yasaklara ve baskılara dikkat çeken pankart, döviz ve sloganlarla yürüyüşe katıldı. Devrimci Gençlik Birliği de flamaları ile yürüyüşe katıldı. Sloganlarla yapılan yürüyüşün ardından Devrim Stadyumu’nda Çav Bella marşı söylenerek “Devrim” yazıldı. Ardından Yeni Türkü sahne aldı.