ODTÜ’de 1 Mayıs

ODTÜ 1 Mayıs’ı kampüs içerisinde yapılan yürüyüş ile başladı ve Fizik Bölümü önünde açıklama yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Nisan 2022
  • 14:56

ODTÜ’de 1 Mayıs gerçekleştirildi. ODTÜ 1 Mayıs’ı kampüs içerisinde gerçekleştirilen yürüyüş ile başladı.

Tezkoop-İş, Eğitim Sen, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği, ODTÜ Mezunlar Derneği ve ODTÜ Öğrencilerinin oluşturduğu ODTÜ Bileşenleri, Fizik Bölümü’nün önünde 1 Mayıs eylemi gerçekleştirildi.

ODTÜ bileşenleri, Fizik Bölümü çimlerinde açıklama yaptı. Açıklamada ilk olarak Tez Koop-İş Sendikası söz aldı ve artan hayat pahalılığına dikkat çekti. Asgari ücretin yaşanabilir bir düzeye çekilmesi istenilen açıklamada, güvenli bir iş ve güvenceli gelecek talebini yineledi.

ODTÜ öğrencileri emperyalist savaşa ve baskılara karşı

ODTÜ öğrencileri tarafından yapılan açıklamada, başta Ukrayna olmak üzere emperyalist savaşlar ve devletlerin silahlanma yarışına tepki gösterildi. Ekonomik krize vurgu yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Çoğumuz öğrencilik hayatında çalışmak zorunda kalırken bir de çalışma koşullarının imkansızlıklarına, türlü tacizlere ve psikolojik şiddete maruz kalıyoruz. Kampüs içerisinde yiyecek ucuz bir yemek bulmakta zorlanıyor, yemekhanenin yetersiz, hijyenik olmayan, niteliksiz koşullarına mahkum ediliyoruz. Pandeminin başından beri yeterince önlem alınmayan yurtlarda, sağlıksız koşullarda yaşarken bazı arkadaşlarımız da yurt yetersizliğinden dolayı fahiş fiyatlardaki kiralarla baş etmek zorunda bırakılıyorlar. Ulaşıma yapılan zamlarla derslerimize gelirken bile ekonomik kaygılarla boğuşuyoruz. Kısacası yemek yiyemiyor, barınamıyor, ulaşamıyoruz! Bütün bu zorluklar karşısında iktidar ve rektörlük, her türlü eylemliliğimize, çıkardığımız sese, bir araya gelmemize, arttırdığı baskı ve korku rejimiyle her geçen gün daha da çok saldırıyor. Bu şartlar altında sadece bugünün değil karanlık bir geleceğin de yükü omuzlarımıza biniyor. Sorunlarımıza karşı bir araya geldiğimizde birlikteliğimiz, kampüs içerisinde iktidarın kuklası olan atanmış rektörlük tarafından engelleniyor. Öğrenciler olarak talep mücadelemiz sonucunda gözaltına alınıyor, yurttan atılmalarla ve soruşturmalarla tehdit ediliyoruz. Biz, işçi sınıfı ve öğrenciler olarak bütün bu baskılara boyun eğmiyor, bileşeni olduğumuz üniversitelerin karar alma mekanizmalarının içerisinde yer almak istiyoruz. Bu yolda özgür, özerk ve demokratik üniversite mücadelemizi sürdürüyoruz.”

Bileşenlerin konuşmaları bittikten sonra Eşli Danslar Topluluğu dans gösterisi gerçekleştirdi.

ODTÜ Öğrencileri “Savaşa, krize, geleceksizliğe karşı özerk ve demokratik üniversite mücadelemizle sınıfımızın saflarına”, ODTÜ Biyolojik Bilimler Öğrencileri “Bozuk mikroskoplardan göremediğimiz geleceğimizi almaya geldik!”, ODTÜ İİBF Öğrencileri “Savaşa karşı barış, krize karşı mücadele!”, Beşeri Bilimler Öğrencileri “Burjuvazi için değil halk için özgür sosyal bilim!” pankartı ile katıldı.

Eylemde "Birleşe birleşe kazanacağız", "İşçi gençlik el ele mücadeleye", "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları atıldı.