ODTÜ öğrencileri: "Baskılara karşı bir aradayız!"

ODTÜ öğrencileri üniversitede artan baskı ve saldırılara karşı tüm ODTÜ bileşenlerini bir arada olmaya, mücadele etmeye çağıran ortak bir açıklama yayınladı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 22 Ocak 2022
  • 12:55

ODTÜ öğrencileri üniversitede artan baskı ve saldırılara karşı tüm ODTÜ bileşenlerini bir arada olmaya, mücadele etmeye çağıran ortak bir açıklama yayınladı.

ODTÜ'de geçtiğimiz günlerde okul içerisinde yapılan bir etkinliğe katıldığı bahanesiyle ODTÜ yönetimi öğrencilerin yurduna bilgilendirme yapmıştı. İlerici, muhalif öğrencilere yönelik bir baskının göstergesi olan bu duruma karşı ODTÜ öğrenci topluluk, birlik, kol ve kulüpleri ortak bir açıklama yayınlayarak tüm ODTÜ bileşenlerini bir arada olmaya, mücadele etmeye çağırdı.

ODTÜ öğrenci topluluk, birlik, kol ve kulüplerinin imzasının olduğu ortak açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Geçtiğimiz günlerde okul içeresinde yapılan “izinsiz” bir etkinliğe katıldığı gerekçesiyle öğrencilerin yurduna bilgilendirme yapıldı. Bu yapılan bilgilendirme açıkça öğrencilerin fişlenmesi anlamına gelmektedir. Yapılan bu saldırı kişisel hak ve özgürlüklere yapılmış bir saldırıdır. Bu örnek, İç Hizmetler Müdürlüğü başta olmak üzere farklı birimler ile okul içerisinde yapılan etkinliklerin kontrol edilmeye çalışılmasının ilk örneği değil. Farklı öğrenci topluluklarının etkinlikleri de benzer şekillerde engellenmeye, çeşitli yollarla kayıt altına alınmaya veya içeriği değiştirilmeye çalışılıyor. Öğrenciler soruşturma baskısıyla, topluluklar kapatmaya varan tehditlerle karşı karşıya bırakılıyor. Öğrencilerin bir araya gelmesi, birlikte üretim yapması engellenmeye, baskı altına alınmaya çalışılıyor. Aşağıda imzası bulunan bileşenler olarak soruyoruz:

1) Atanmış ODTÜ yönetimi, akademik özgürlüğü ve kişisel hürriyetleri hiçe sayarak takip ve ihbar hattı mı kurmuştur?

2) Bu uygulamaların bilgileri kimlerle paylaşılmakta ve ne amaçlanmaktadır?

3) Öğrenciler temel haklarına dahi ulaşamazken, yemekhaneden yurtlara ve dersliklere birçok sorunla karşılaşırken bütçe yetersizliği ve personel eksikliği gerekçe gösteriliyor. ODTÜ yönetimi işini ihbar ve takip hattına kaynak ayırarak mı yapmaktadır? Bu mekanizmaya ne kadar kaynak aktarılmakta ve nasıl işlemektedir?

Tüm bu sorularla birlikte bir kez daha vurguluyoruz: Üniversitelerde öğrencilerin barınmadan beslenmeye kadar her geçen gün farklı sorunlarla karşılaştığı bugünlerde, öğrencilerin herhangi bir sorununu çözmeye yönelik hiçbir adım atmayan ODTÜ yönetiminin öğrencilerin yaptığı etkinliklere müdahale etmesi, engellemeye ve baskılamaya çalışması kabul edilemez. Öğrenciler soruşturma baskısıyla, topluluklar kapatmaya varan tehditlerle karşı karşıya bırakılıyor. ODTÜ bileşenleri olarak bu saldırıların karşısında tüm ODTÜ'lüleri bu birlikteliği büyütmeye, birlikte ürettiğimiz alanları savunmaya çağırıyoruz”