ODTÜ’de bahar şenliğine rektörlük engeli

Öğrenci topluluklarının sunduğu programa karşı çıkan ve bahar şenliklerinin alanını sınırlama dayatmasında bulunan rektörlük, şenliklerin iptal edildiğini duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 13 Nisan 2019
  • 08:32

ODTÜ’de her yıl düzenlenen ve son yıllarda rektörlüğün çeşitli dayatmalarıyla karşılaşan bahar şenlikleri, bu yıl da rektörlük engeliyle karşılaştı.

Şenliklerin iptal edildiği, rektörlük tarafından duyurulurken, şenliği düzenleyen öğrenci topluluklarının başında bulunan Uluslararası Gençlik Topluluğu (UGT), yaşananlara ilişkin açıklama yaptı.

Sürecin karşılıklı görüşme ve anlaşmaya varılarak ilerlediği, rektörlüğün sürecin sonunda ani bir kararla şenlik alanını sınırlama dayatmasında bulunduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

15 Şubat tarihinden bu yana yürüttüğümüz süreçte, 8-11 Mayıs tarihli, akşamlarında Devrim Sahnesi ve konserlerinin, gün içinde Caz, MT, Radyo Sahnelerinin, Topluluklar Panayır Alanının, Uluslararası Fuar Alanının ve KKM iç salon etkinliklerinin her birinin kendi alanlarında ve alışılageldiği haliyle 4 gün yapılacağı kararlılığıyla ilerledik. Haftalarca yönetim tarafından maruz kaldığımız ertelenme ve oyalanmaya rağmen nisan ayı itibariyle fiziksel ve teknik tüm detaylar dahil tarafımızca hazırlanmış, dilekçe haline getirilmiş, yönetime sunulmak üzereyken ve 8 Nisanda yönetimle aldığımız toplantıda neredeyse her alanda anlaşmaya varılmışken, üzerinden 24 saat geçmeden, 9 Nisanda aldığımız diğer toplantıda tüm etkinlik ve alanların iptal edildiği, şenliğin yalnızca KKM ve KKM Otoparkına kurulacak tek bir sahneden ibaret olacağı söylendi.”

UGT’nin bu dayatmayı kabul edemeyeceğini rektörlüğe ilettiği ifade edilen açıklamada, bunun sonrasında şenliklerin iptal edildiğinin rektörlüğün duyurusuyla öğrenildiği şöyle dile getirildi: “Rektörlük tarafından gönderilen mailde de yazıldığı gibi bize sunulan şenlik planının bu şartlar altında tarafımızca kesinlikle kabul edilmeyeceği iletildi. İletişimin yönetimce koparıldığı bu noktada, şenliğin yapılamayacağını biz de sizler gibi rektörlük tarafından atılan ortak mail ile öğrendik.”

Şenliklerin iptalini reddediyoruz”

Rektörlüğün bu kararının, üniversitede öğrenci topluluklarını hedef alan engellemelerden bağımsız olmadığının altı çizilen açıklamada, “Yıpratılmak istenen ODTÜ kültürüdür” yorumu yapıldı. Bahar şenliklerinin iptal edilmesi kararının reddedildiği ifade edildikten sonra, 16 Nisan Salı günü saat 13.30’da rektörlük önünde toplanma çağrısıyla açıklama noktalandı.

Rektörlüğün şenliklerin iptal edildiğine ilişkin açıklamasında ise şu ifadeler kullanılmıştı:

33. Bahar Şenliği düzenlenmeleri ile ilgili UGT ve ilgili diğer topluluklara bir şenlik formatı önerilmiştir. Söz konusu öneri, KKM otopark alanının ve salonlarının kullanımı, burada kurulacak sahne ve yiyecek standlarını içermektedir. Öneri, şenlik formatının geçtiğimiz yıllardaki hali ile kalması talebi ile kabul edilmemiştir. Bu çerçevedeki şenliğin üniversitemizin mevcut teknik ve idari olanakları ile gerçekleştirilmesi mümkün olmadığından, 33. Bahar Şenliği’nin yapılamayacağını bilgilerinize sunarız.”