ODTÜ öğrencileri: “Kaza değil cinayet”

ODTÜ öğrencileri Soma Duvarı önünde Bartın'daki maden katliamına dair dair basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın ardından mahalle de polisin engelleme girişimine rağmen yürüyüş yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 15 Ekim 2022
  • 19:20

ODTÜ öğrencileri Soma Duvarı önünde Bartın'daki maden katliamına dair dair basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın ardından mahalle de polisin engelleme girişimine rağmen yürüyüş yapıldı. Açıklama da sık sık "Kaza değil, kader değil, fıtrat değil cinayet", "Unutmak yok, affetmek yok" ,  "Yüreğimiz Bartın'da, öfkemiz sokakta"  sloganları atıldı.

Basın açıklamasında şunlar ifade edildi:

“14 Ekim Cuma günü Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra müessese Müdürlüğü maden ocağında saat 18.45 sıralarında grizu patlaması meydana geldi. Geceden beri süren arama-kurtarma çalışmalarının sonucunda 41 üzerinde işçi hayatını kaybetti. AFAD, trafo kaynaklı bir patlama gerçekleşti açıklaması yapıp silerken, TTK kaza derken bizler bunun bir kaza olmadığını biliyoruz. Sayıştay TTK 2019 Yılı Denetim Raporunda çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğunu, ani gaz degajı ve grizu patlama riski artıyor demişti. 2013'te Kozlu'da patlama meydana geldiğinde TTK Kozlu Müessesesi Müdürü Kazım Eroğlu 2018'de yargılaması henüz sonlanmamışken adeta ödüllendirilerek TTK genel müdürlüğüne atandı. 2019 yılında karara bağlanan davada aldıkları 3’er yıl 4’er ay hapis cezası para cezasına çevrildi. Bizler Erdoğan tarafından birkaç saat önce kaza ve kader olarak nitelendirilen bu cinayetin Soma ve Ermenek’ten ders çıkarmayarak gerçekleştirilen ihmallerin sonucu olduğunu biliyoruz. Patronların karı için hareket eden ve işçi güvenliğini hiçe sayanlar bu cinayetin sorumlularıdır. Soma ve Ermenekteki katliamlar sonrasında söylediklerimizi yineliyoruz. Sorumluların yargılanmasını, iş güvenliğinin esaslı bir şekilde sağlanmasını talep ediyoruz. Fıtrat değil, kaza değil, Cinayet.”

 

Kızıl Bayrak / Ankara