Mücadelemiz Berkin’le sürüyor!

Berkin’in ölüm yıldönümleri bizler için yas tutulacak günler değil, Berkin’i katledenlere karşı mücadeleyi büyüteceğimiz günlerdir.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 11 Mart 2020
  • 08:10

Berkin Elvan, 16 Haziran 2013 tarihinde polisin atmış olduğu gaz fişeği ile başından vurularak, ağır yaralanmıştı. 15 yaşında bir çocukken 269 gün boyunca ölüme karşı direnmiş, yaşam mücadelesini sürdürmüştü. Ne yazık ki bu süre zarfında bedeni zayıf düşmüş ve 11 Mart 2014 tarihinde ölümsüzleşmişti. Aradan geçen üç yılın ardından kamuoyunun da yapmış olduğu baskılarla Berkin’in katillerine dava ancak açılabilmişti. Berkin Elvan davası hala sürüyor ve katil polisler elini kolunu sallaya sallaya dolaşmakta.

***

Haziran Direnişi’nin yaratmış olduğu politik atmosferle yüzbinlerce insan sokakları hınca hınç doldurmuş ve çeşitli protesto eylemlerine katılmışlardı. Böylesi bir insan kalabalığını gören liseliler de sokaklara çıkıyordu. Berkin’de o liselilerden biriydi. Sermaye devleti ve onun işkenceci-katil polisleri direnişi bastırmak için her türlü kanlı müdahaleyi yapmaya hazır bekliyorlardı. Tam da böylesine bir anda Berkin’in kafasına atılan bir gaz kapsülü onu aramızdan fizikken ayırdı. Direnişe katılan kitlelerin direncini kırmak için vahşice saldıran sermaye devleti, Berkin’le birlikle 7 kişiyi daha katletti. Ancak, sermaye devleti ve onun polislerinin azgınca saldırıları, bizleri sindirmek şöyle dursun, öfkemize öfke kattı ve alanları daha bir güçlü doldurmamıza, sloganlarımızı daha yüksek sesle atmamıza ve yumruğumuzu daha güçlü sıkmamıza sebep oldu.

Devlet, bugün de Haziran Direnişi’nden korktuğunu her hareketiyle belli ediyor. En ufak bir demokratik hak talebine dahi tahammülü olmayan, toplumun ilerici-devrimci güçlerine her fırsatta saldıran bir politika izliyor. Korkmakta da son derece haklılar. Çünkü biz bir araya gelince neler yapabileceğimizi gördük ve tüm dünyaya gösterdik. Bizim birliğimizden, örgütlü mücadelemizden daha büyük bir güç olmadığını gördüler. Biz liseliler de direnişin en ön saflarında yer alıp, parasız eğitim için, elemeci sınav sistemlerini istemediğimiz için, staj sömürüsünün bitmesi için mücadele ettik. Bugün de mücadelemizi sürdürüyoruz. Berkin’in ölüm yıldönümleri bizler için yas tutulacak günler değil, Berkin’i katledenlere karşı mücadeleyi büyüteceğimiz günlerdir.

Her geçen gün daha fazla arkadaşımız, stajda, sokakta, hatta kendi evlerinde katlediliyor. Bu düzen bize ölümden başka bir şey getirmiyor. Bu ölüm düzenini ortadan kaldırıp daha fazla arkadaşımızın katledilmesine dur demek için Haziran Direnişi’nde yaptığımız gibi, bir araya gelip, örgütlenip mücadele etmediğimiz sürece sıradaki ölecek liseli biz olabiliriz. Yaşamak için örgütlü mücadeleyi büyütelim!

(Liselilerin Sesi dergisinin Mart 2020 tarihli 95. sayısından alınmıştır.)