Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları açıklandı. 2019 yılında bir milyonu aşkın öğrenci lise sınavına girdi ve 139 bin kontenjan ayrılan liselere yerleşmek için yarıştı.
LGS sonuçları eğitim sisteminin, MEB’in karnesi niteliğinde. Yıllarca yapboza, elemeye, tarikatlara terk edilen eğitim sisteminin bir sonucu olarak binlerce öğrenci sınavda sıfır çekti. MEB LGS değerlendirme raporunu açıkladı. Verilere göre; Türkçe testinde bin 338 öğrenci, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testinde 13 bin 700, Din Kültürü testinde 8 bin 236, Fen Bilimleri testinde 4 bin 837, Matematik testinde 72 bin öğrenci sıfır çekti. Yabancı dil alt testinde de 100 bin öğrenci hiçbir soruyu doğru yanıtlayamadı. 20 soruluk Matematik testinde ortalama 5 doğru yanıt verildi. Ortalamaların düşüklüğü öğrencilerin başarısızlığını değil sistemin iflasını göstermektedir. Toplam net ortalaması yüksek olan iller açısından sıralamaya göre Muğla, Tunceli, Giresun, Trabzon, Kırşehir yer almaktadır. Sınavda 565 öğrenci soruların tamamını doğru yanıtladı. 2018 yılındaki sınavda 18 öğrenci soruların tamamını doğru yanıtlamıştı. Ortaokul mezunlarının %15’i beklentileri olmadığı için sınava girmedi. MEB’in istatistiklerine göre, 1 milyon 29 bin 555 öğrenci sınava katıldı. Bu oran sınavsız yerleştirme modeline ve MEB’e duyulan güvensizliği anlatmaktadır.
Kocaeli’de 14 yaşındaki Yunus Batur sonuçların açıklandığı gün babası ile tartıştıktan sonra intihar etti. Elemeci sınav sisteminin aldığı canlara bir tanesi daha eklendi. Bütün bu verilere rağmen MEB kendisini sorgulamak yerine başarı ve başarısızlığın ailenin eğitim düzeyi ile ilişkisini ortaya koyarak, sorumluluğu üzerinden atmaya çalıştı.
LGS sonuçları tüm başarısızlığı ve aldığı can ile MEB’e ve eğitim sistemine aittir. 2023 Eğitim Vizyonu ile göz boyamaya çalışan MEB bir kez daha sınıfta kalmıştır.