DLB’den LGS açıklaması: Geleceğimiz çembere sığmaz!

Yarışa dayalı, elemeci sınav sistemi öğrencinin yetenekleri, istemleri ve toplumun ihtiyaçları doğrultusunda değil, yalnızca sermayenin ihtiyaçları ve hedefleri doğrultusunda şekilleniyor. Biz gençlere ise bir gelecek vaat etmiyor. Bizlerin geleceği bu sisteme sığmaz. Geleceğimiz kendi ellerimizdedir.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 30 Temmuz 2018
  • 19:05

Yine bir sınav ve yine yüz binlerce gencin çalınan hayalleri...

Bu sene 1 milyon 200 bin öğrencinin girdiği LGS’nin yerleştirme sonuçlarında binlerce genç açıkta kaldı. TEOG’un kaldırılmasının ardından büyük ümitlerle ‘yeni’ sistem beklendi. ‘Yeni’ sistem açıklanana kadar büyük bir belirsizlik ortamı yaşandı. Öğrenciler son aylara kadar sınava girip girmeyeceğini dahi bilmiyordu.

MEB tarafından açıklanan ve adına “çember sistemi” denilen ‘yeni’ modele göre öğrenciler, merkezi yerleştirme ve mahalli yerleştirme olarak iki tercihte bulundular. LGS yerleştirme sonuçlarına göre 127 bin öğrenci merkezi yerleştirme ile okullara yerleşirken, 798 bin öğrenci ise evinin en yakınındaki okullara yerleşti. Yerleştirmelere göre öğrencilerin yüzde 50’si Anadolu lisesi, fen lisesi ve sosyal bilimler liselerine yerleşirken; meslek liselerine yerleşen öğrencilerin oranı yüzde 35, imam hatiplere yerleşenlerinki ise yüzde 15 oldu. Hiçbir yere yerleşemeyip açıkta kalan öğrencilerin sayısı ise 100 bine yakın.

Görünen o ki; hiçbir yere yerleşemeyen öğrencilerin büyük çoğunluğunun önünde imam hatip ve meslek lisesi dışında bir seçenek kalmıyor. Her mahalleye imam hatip açan AKP iktidarı dindar ve kindar bir nesil yetiştirme yolunda öğrencileri zorunlu olarak bu okullara yönlendiriyor.

Bu sonuçlar binlerce öğrencide büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Açıkta kalan binlerce öğrenci tepkilerini sosyal medya üzerinden dile getiriyor. Tüm bu yaşananlar karşısında ise sistemi daha iyi hale getireceğini söyleyen Milli Eğitim Bakanı suskunluğunu koruyor.

Bu tablonun ortaya çıkardığı şudur ki; eğitim ve sınav sistemi sorunu bir sistem sorunudur. Yarışa dayalı, elemeci sınav sistemi öğrencinin yetenekleri, istemleri ve toplumun ihtiyaçları doğrultusunda değil, yalnızca sermayenin ihtiyaçları ve hedefleri doğrultusunda şekilleniyor. Biz gençlere ise bir gelecek vaat etmiyor. Bizlerin geleceği bu sisteme sığmaz. Geleceğimiz kendi ellerimizdedir.

Kindar ve dindar bir nesil olmayacağız!

Geleceğimiz çembere sığmaz!

Devrimci Liseliler Birliği