"Liseliler değil işkenceci polisler yargılansın"

İşkenceyle gözaltına alınan liseliler 25 Aralık günü Kartal'daki Anadolu Adliyesi'nde görülecek davaya çağrı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 23 Aralık 2018
  • 15:30

8 Haziran günü İstanbul Kadıköy'de 'Karneler sizin gelecek bizim' şiarıyla eylem yapmak isteyen liselilere polis saldırmış, öğrenciler elektrik şoku da dahil azgın işkencelere maruz kalmıştı. Eyleme katılan öğrencilere dava açılmasına ilişkin bugün liseli gençlik örgütleri basın toplantısı düzenledi.

Toplantı saat 14.00'te İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde başladı.

DLB-LAF-LÖB-Özgür Lise adına okunan basın açıklamasında eylem günü aralarında muhabirlerin de olduğu 22 kişinin saatlerce gözaltında işkence gördükleri belirtilerek şunlar hatırlatıldı: "Ertesi gün televizyonlara gözaltına alınan muhabir arkadaşlarımızın kimlikleri gösterilerek 'bunlar mı liseli' diyerek yapmak istediğimiz eylemi manipüle etmeye çalıştılar. Gazetelerinde büyük puntolarla 'liseli teröristler' yazdılar."

Ezberci eğitim sistemini protesto etmenin "terör" addedilmesine tepki gösterilen açıklamada "Başımıza demir kelepçeyle vuran, elektrik veren, türlü fiziksel şiddet uygulayan, daha sonra bir şey sakladığımızı söyleyerek çıplak arama işkencesini uygulayanlar gazetelerinde, haber kanallarında yaşanan işkenceden hiç bahsetmediler. Ama biz liseliler olarak biliyoruz ki asıl yargılanması gereken bütün bunları yapan işkenceci polislerdir" denildi.

Son olarak dava için 25 Aralık Salı günü saat 9.00'da Kartal'daki Anadolu Adliyesi'ne çağrı yapıldı.

Açıklamanın ardından liseli gençlik örgütleri adına söz alındı.

Katledilen, eğitim göremeyen çocuklar için yaptıkları eylemde gözaltına alındıkları ve fiziki-psikolojik işkence gördüklerine değinilen konuşmalarda davaya çağrı yapıldı.

"Bu davayla toplum tehdit ediliyor"

Devrimci Liseliler Birliği (DLB) adına yapılan konuşmada tüm topluma yönelik artan saldırılar teşhir edildi. Karne eylemine saldırının ve sonrasında açılan davanın tek başına gözaltına alınanlara yönelik olmadığını, tıpkı inşaat işçilerinin tutuklanması, 4 yıl sonra Greif Direnişi’nin yargılanmak istenmesi gibi bunun da tüm topluma "Hakkını ararsan sana işkence yaparım, gözaltına alırım tutuklarım" mesajını vermek için yapıldığı vurgulandı.

Konuşmaların ardından basın toplantısı sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul