Kayyım rektör atamalarını kabul etmiyoruz!

İÜ DGB: Bizler üniversitelerimizi tek adam rejiminin iki dudağı arasından çıkan kararlara terk etmeyeceğiz! Kayyım rektör saldırısı başta olmak üzere, üniversite birleşenlerine sorulmadan alınan hiçbir kararı tanımıyoruz!

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 01 Ağustos 2023
  • 21:50

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Devrimci Gençlik Birliği yaptığı yazılı açıklama ile, başta İÜ olmak üzere üniversitelere dönük kayyım rektör atamalarına tepki gösterdi.

“Kayyım rektör atamalarını kabul etmiyoruz!” başlıklı açıklamanın tamamı şu şekilde:

Kayyım rektör atamalarını kabul etmiyoruz!

Dün gece Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yirmi üniversiteye rektör ataması gerçekleştirildi. Rektör ataması yapılan üniversitelerden biri de İstanbul Üniversitesi. 2015 yılından beri rektör koltuğunda oturan kayyım Mahmut Ak’ın yerine bir başka kayyım Osman Bülent Zülfikar getirildi.

Üniversitelerin bileşenlerine söz hakkı tanınmadan yıllardır rektör atamaları gerçekleştiriliyor. Öğrencilerin, akademisyenlerin ve diğer üniversite bileşenlerinin iradesi yok sayılıyor, söz hakkı gasp ediliyor. Tek adam rejimi kayyım rektör saldırılarını üniversiteleri tamamen teslim almak için yapıyor! Üstelik üniversiteler pandemi ve deprem gibi gerekçelerle öğrencilere, akademisyenlere kapalıyken. Kayyım rektör atamaları da eğitim hakkımızın gaspının bir boyutunu oluşturuyor!

Üniversite gençliğinin sorunları gün be gün büyüyor!

Ekonomik kriz derinleşirken krizin faturası öğrencilere ödetilmek isteniyor. Yemekhanelere, harçlara ardı ardına zamlar yapılıyor. Yurt ücretlerine yapılan fahiş zamların arkası kesilmiyor. Geçinebilmek, okuyabilmek için çalışmak zorunda bırakılan öğrenciler okuldan çok işe gidiyor. Bunların karşısında mücadele eden ve hakkını arayan öğrenciler ise büyük bir zorbalıkla karşılaşıyor.

Sermaye iktidarı atadığı rektörleri kullanarak, faşist genelgeler çıkararak üniversitelerdeki baskı ve yasakları arttırıyor. Öğrencilerin en meşru hak ve istemlerini kriminalize ediyor. Dayatılan gericiliğe, eğitim hakkı başta olmak üzere yaşanan hak gasplarına karşı mücadele eden ilerici-devrimci öğrencileri soruşturmalarla, uzaklaştırmalarla baskı altına almak istiyor. Üniversiteleri kendileri için dikensiz gül bahçelerine dönüştürmeye çalışan iktidarın ve ona göbekten bağlı olan kayyım rektörlerin tüm çabalarına rağmen Boğaziçi ve ODTÜ başta olmak üzere üniversitelerde öğrenciler mücadele etmeye devam ediyor. Boğaziçi’nde kayyım rektöre karşı gerçekleştirilen eylemler ve ODTÜ’de Devrim Stadyumu’nda tüm engellemelere rağmen yapılan mezuniyet törenleri, gençliğin bu saldırılar karşısındaki cevabıdır!

Bizler üniversitelerimizi tek adam rejiminin iki dudağı arasından çıkan kararlara terk etmeyeceğiz! Kayyım rektör saldırısı başta olmak üzere, üniversite birleşenlerine sorulmadan alınan hiçbir kararı tanımıyoruz! Mahmut Ak gibi Osman Bülent Zülfikar’da kayyımdır. Bir kayyım rektör olarak üniversite öznelerine dönük saldırıların yürütücüsü olacaktır! Rektörlük, ÖGB, polis ve faşist çetelerin saldırılarına rağmen “Özerk demokratik üniversite” mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek!

İstanbul Üniversitesi Devrimci Gençlik Birliği”