İÜ’de 3 Fidan anması ve tutuklama protestosu

İstanbul Üniversitesi öğrencileri 6 Mayıs 1972’de idam edilen üç fidanı andı. 1 Mayıs’a dönük gözaltı ve tutuklama saldırılarını protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 06 Mayıs 2024
  • 14:43

İstanbul Üniversitesi Öğrenci Meclisi’nin çağrısı ile 52 yıl önce ölümsüzleşen üç yiğit devrimci Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan anıldı.

Öncelikle sabah saatlerinde Fen Fakültesi bahçesinde Filistin direnişi ile dayanışma için çadır açıldı.

Öğle saatlerinde ise Merkez kampüste havuzlu bahçede bir araya gelindi.  “Denizlerin yolunda” şiarlı pankartla İstanbul Üniversitesi Ana Kapısına doğru yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş boyunca ajitasyonlar ile Filistin halkının direnişini ve mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. Aynı zamanda 1 Mayıs eylemi nedeniyle yapılan tutuklama ve gözaltılar protesto edildi.

Yürüyüş boyunca “Denizlerin yolunda Filistin’in yanında”, “Deniz, Yusuf, Hüseyin sürüyor sürecek mücadelemiz”, “Emperyalistler, işbirlikçiler, 6. Filo’yu unutmayın”, “Her yer Taksim, her yer Direniş!”, “Taksim’de düşene dövüşene bin selam” sloganları atıldı. Yürüyüşte Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ın fotoğrafları ve 1 Mayıs eylemi bahane edilerek tutuklanan ve gözaltına alınan İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin fotoğrafları taşındı.

Ana kapıya yapılan yürüyüş sonrası İstanbul Üniversitesi Öğrenci Meclisi’nin basın açıklaması okundu. 

Basın açıklamasında şunlar ifade edildi:

“Bizler, İstanbul Üniversitesi Öğrenci Meclisi olarak, 52 sene önce bugün idam edilen gençlik hareketi önderleri Deniz Gezmiş’i, Yusuf Aslan’ı ve Hüseyin İnan’ı, Deniz’in okulu İstanbul Üniversitesi önünde anıyoruz.

Dünyayı sarsan 68 gençlik hareketleri, eşit, özgür ve barış içinde bir yaşamın düşlerini haykırırken, Türkiye'deki gençlik hareketi de özgün bir örnek olarak bu mücadelede yerini aldı. Üniversite içerisinde örgütlenen 68 gençliği, kısa bir sürede politikleşerek üniversitenin sınırlarını aştı ve önce Türkiye, sonra dünya halklarıyla ortak mücadelenin yollarını aradı.

Sınırsız, sınıfsız bir toplumu düşleyen 68 gençliği, emperyalistlere karşı Dolmabahçe’de 6. Filonun karşısında, işgallere karşı ODTÜ’de Vietnam Kasabı Komer’in karşısında ve Filistin halkının yanında durdular.

Bugün açlığın, yoksulluğun, savaşların ve işgallerin hüküm sürdüğü coğrafyamızda, üzerimizde taşıdığımız mirası hatırlıyor; Gazze’deki işgal saldırıları başta olmak üzere her yerde, halklara dönük tüm saldırılara ve işgallere karşı sesimizi yükseltiyoruz.

Bugün açlık sınırının altında yaşayan milyonların olduğu, öğrencilerin yurt ücretini bile karşılamayan KYK bursuyla yaşamaya çalıştığı,asgari ücret azami sefalet içerisinde yaşayan toplumumuzda 1 Mayıs'ın sesini haykırmanın önemini biliyor, başta İstanbul Üniversitesi'ndeki tutuklu arkadaşlarımız olmak tüm 1 Mayıs tutsakları için özgürlük istiyoruz.

Bugün gün, Denizleri hatırlama ve özgürlük için bir adım öne atılma günüdür; bizler de tüm gençliği Deniz olmaya çağırıyoruz! 

Deniz, Yusuf, Hüseyin sürüyor, sürecek mücadelemiz! Emperyalistler siyonistler yenilecek, direnen halklar kazanacak!”

Açıklama sonrası Fen Fakültesi’nde kurulan Filistin halkı ile dayanışma çadırına geçildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul