İstanbul Üniversitesi’nin kayyım rektörü Osman Bülent Zülfikar’ın geçtiğimiz hafta aldığı kararla üniversiteyi ranta ve turizme açmasına karşı öğrencilerin tepkileri sürüyor. Bu hafta yapılan eylem ve forumların ardından bugün de forum ve eylem gerçekleştirilerek İÜ Öğrenci Meclisi kuruldu.
Öğrencilerin bugün saat 14.00’te İÜ havuzlu bahçede yaptığı forum ve öğrenci meclisi çağrısından sonra, rektörlük fakülteler arası geçiş yasağı getirerek öğrencilerin ana kampüse girmesini engelledi. Ana kampüse giremeyen öğrenciler ve desteğe gelen kitle Ana Kapı önünde buluştu. Havuzlu bahçede yan yana gelebilen öğrenciler de yürüyüş ve ajitasyonlar eşliğinde Ana Kapı’ya geldi. Polis ve rektörlük uzun bir süre barikat kurarak öğrencilerin Ana Kapı’dan dışarıya çıkmasını engelledi. Ajitasyonlar ve sloganlar ile engelleme saldırısı boşa düşürüldü ve kitle birleşti.
Kitlenin bir araya gelmesinin ardından forum kısmına geçildi. Forum kısmında farklı birçok fakülteden ve farklı üniversitelerden öğrenciler söz aldı. Konuşmalarda “söz, yetki, karar üniversite bileşenlerine” çağrısı sık sık vurgulandı. Üniversitede yaşanan ve gittikçe katmerleşen sorunlara karşı birlikteliği büyütmenin ve öğrenci meclislerini kurmanın önemine dikkat çekildi. Üniversitenin kayyım tarafından ranta ve turizme açılmasına geçit verilmeyeceği söylendi. Forumda söz alan bir öğrenci şu ifadelerle mücadele çağrısı yaptı:
“Öğrenci Meclisi; söz, yetki, karar hakkı mekanizmalarına sahip çıkılmasıdır. Üniversitelerin bir kişinin iki dudağı arasından çıkan kararlarla değil üniversite bileşenlerinin ortak kararları ile yönetilmesidir. Öğrenci meclislerini fakültelerde, bölümlerde, amfilerde de kurmamız gerekir. Meclisin bugünle sınırlı kalmaması gerektiğini ve süreklilik kazanması gerektiğini düşünüyorum. Sorunlarımıza karşı iş yapabilen bir mekanizma olarak meclisleri işletmeliyiz. Sözün, yetkinin, kararın bizlerde olduğunu bir kez daha hatırlatmalıyız.”
Forum kısmında İTÜ dayanışması ve Özgür Boğaziçi adına konuşmalar yapıldı. Forumun ardından alınan kararlar ve öneriler ifade edildi. Forumda Meclis bileşenlerinin ileriki zamanlarda açık dersler yapması ve alternatif bahar şenliği gerçekleştirmesi üzerine bir öneri sunuldu. Ödeneklerin nerelere harcandığına ilişkin daha çok araştırma yapılması ve bu mekanizmalarda yer almak gerektiği üzerine duruldu. Fakülteler arası geçiş yasağının kaldırılmasına dair vurgu yapıldı. Hergele meydanı ve yemekhane sorunu üzerinden yaşanan hak gasplarına değinildi. Kadın ve LGBTİ+ bireylerin kendilerini daha güvenli hissetmeleri için CİTÖK içinde yer alınması gerektiği önerildi. Meclisin 8 Mart’ı gündem olarak ele alması gerektiği söylendi. Bireyci düşünmeyen, kadın düşmanlığından uzak, ayrımcılık yapmayan bir meclis kurulmalıdır denildi.
Forumda alınan kararların ve önerilerin ifade edilmesinin ardından bir öğrenci dans gösterisi gerçekleştirdi. Öğrencilerin kayyım rektöre dair uyarladıkları müzik hep birlikte söylendi. Alanda kayyım rektör için temsili helva yapıldı. Forum, üniversite içerisindeki sorunlara karşı birlikteliği ve öğrenci meclislerini güçlendirme çağrısı yapılarak, müzikler eşliğinde çekilen halaylar ile sonlandırıldı.
Kızıl Bayrak / İstanbul