İÜ öğrencileri talepleri karşılanmazsa boykota başlayacak!

İstanbul Üniversitesi’nde kahvaltıların ve indirimli öğünlerin kaldırılmasını protesto eden öğrenciler, karar geri alınmazsa ikinci döneme boykotla başlamaya hazırlanıyorlar.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 04 Ocak 2020
  • 13:32

İstanbul Üniversitesi’nde 30 Ocak’ta yayınlanan karar ile sabah kahvaltıları kaldırılmış, öğrencilerin indirimli öğün hakkı 1 öğünle sınırlandırılmıştı. 31 Ocak’ta İstanbul Üniversitesi’nde düzenlemenin geri alınması için başlayan eylemler 2 ve 3 Ocak’ta da devam etti.

2 Ocak’ta yaşanan polis saldırısı sonrası forum yapan öğrenciler 3 Ocak Cuma günü de eylem yapma kararı aldı. Üstelik 3 Ocak sabahı duyulan habere göre yemekhanede çalışan 40 taşeron işçisi işten çıkarılmıştı. 3 Ocak’ta öğle saatlerinde yemekhane önünde buluşan öğrenciler ajitasyonlarla uygulamayı teşhir etti. Sık sık “Müşteri değil öğrenciyiz!”, “Sermaye üniversiteden defol!”, “Burası üniversite, işletme değil!”, “Atılan işçiler geri alınsın!” sloganları atıldı. Ardından yemekhaneye girilerek ajitasyonlar çekildi, ses çıkarma eylemi yapıldı.

Saat 12.00’de de Beyazıt Anakapı önüne yürüyüşe geçildi. Yürüyüşün ardından serbest kürsü kuruldu. Serbest kürsüde sıklıkla İstanbul Üniversitesi’nin öğrenci düşmanı uygulamaları vurgulanırken İstanbul Üniversitesi’nin direniş geleneği anlatıldı. Serbest kürsüde öğrenciler sıklıkla kararın geri alınması, zamların çekilmesi, atılan işçilerin geri alınması taleplerini dile getirdiler. 17 Şubat’ta ikinci dönemi eğer bu talepler kabul edilmezse büyük bir boykotla açacaklarını vurguladılar. 17 Şubat’tan önce de buluşmalar yapılması, boykot sürecinin planlanması tartışıldı.

Ayrıca İÜ önündeki eyleme Marmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden de öğrenciler dayanışmaya geldiler. Serbest kürsüde söz alan öğrenciler dayanışmayı büyüteceklerini ve bu saldırı karşısında birlikte duracaklarını ifade ettiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul