İÜ bileşenleri üniversitenin bölünmesine karşı eylemde!

İÜ öğrencileri, üniversitelerinin bölünmesine karşı bugün de Beyazıt’ta eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 02 Mayıs 2018
  • 12:13

AKP’nin üniversiteleri bölmeye dönük yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu’nda görüşüleceği bugün, tepki gösteren İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğrencileri ve akademik kadro, eylemlerini sürdürüyor.

Öğrenciler ve akademisyenler, İstanbul Üniversitesi Ana Kampüsü önündeki Beyazıt Meydanı’nda eylem gerçekleştiriyor.

Saat 14.00’e yaklaştığında çeşitli fakültelerden öğrenciler pankartları, dövizleri ve sloganlarıyla meydana varmaya başladılar. “Her yer Beyazıt her yer direniş!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Üniversiteme dokunma fakülteme dokunma!” sloganlarını atan öğrencilerin hazırladığı mizahi dövizler de dikkat çekti.

Kitlenin toplanması sürerken, çeşitli fakültelerden akademisyenler ve üniversitenin mezunları konuşmalar yaparak fakültelerin taşınmasının eğitimin kalitesini düşüreceğinin altını çizdiler. Çeşitli yaşam tarzlarına sahip geniş bir öğrenci kitlesinin tasarıya karşı çıkmak için birleştiğine değinilerek, “eylemler ideolojik” demagojisine cevap verildi.

“Kimseye sorulmayan bu bölünmenin hiçbir faydası yoktur”

Konuşmaların ardından İÜ’nün seçilmiş rektörü Prof. Dr. Raşit Tükel basın açıklamasını okudu. Düzenlemenin tepeden inme olduğuna ve üniversite bileşenlerine hiçbir şekilde sorulmadığına dikkat çeken Tükel, ortaya konan tepkinin basıncıyla eylemlerin “ideolojik” diye nitelenerek karalanmaya çalışılmasına tepki gösterdi.

İÜ’nün bölünmesine karşı çıkmanın “ideolojik” olmadığının ortada olduğunu ifade eden Tükel “’Bir üniversitenin en fazla elli bin öğrencisi olmalıdır’ iddiası, bilimsel bir temelden yoksun, keyfi bir dayatma olarak gündeme gelmiştir” dedi. Fransa’da yapılan benzer bir bölünmenin bu üniversiteleri zayıflattığını aktaran Tükel “9 kamu üniversitesi, çok sayıda vakıf üniversitesi olan bir megakentte var olan en köklü üniversiteyi bölmenin eğitime ne gibi bir faydası olacağına dair herhangi bir neden öne sürülemediği gibi, herhangi bir rapora, bilimsel bir değerlendirmeye dayanmayan bu talebi destekleyen bir üniversite bileşeni de bulunmamaktadır” dedi. Tükel son olarak tasarının geri çekilmesini istedi.

Basın açıklamasının ardından öğrenciler söz alarak, milletvekillerinden aldıkları bilgiye göre tasarının mecliste görüşülmesinin bilinçli olarak geciktirildiğini aktardılar ve alandaki nöbet eylemlerinin süreceğini vurguladılar. Eylem söylenen şarkılar, sloganlar ve halaylarla devam ederken, öğrencilerin bekleyişi 16.30 sularına kadar sürdü.

Öte yandan Beyazıt Meydanı bariyerlerle kapatılarak meydana TOMA, çevik kuvvet, gözaltı araçları ve sivil polis yığınağı yapıldı. Eylem için gelenlerin çantaları arandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul