İstanbul’da gençlik ulaşım zamlarını İBB önünde protesto etti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı ulaşım zamlarına karşı gençlik örgütleri Saraçhane’deki belediye önünde eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 14 Şubat 2020
  • 15:21

Geçtiğimiz günlerde ulaşıma getirilen yüzde 35'lik zam saldırısına karşı bugün gençlik örgütleri, Saraçhane’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

“İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmadan önce ‘Her şey çok güzel olacak’ diyen, aylık öğrenci akbilini 40 liraya düşürerek sözde halkçı imajını güçlendiren belediye yönetimi şimdi de adeta ‘Her şey çok zamlı olacak’ diyerek ulaşıma büyük zamlar uyguladı” diye başlayan açıklamada, zamların krizden kaynaklandığına değinilerek krizin faturasının halka kesildiğine dikkat çekildi. “Büyük çoğunluğu yoksulluk sınırı altında yaşayan halkın sırtına büyük bir yük daha binmiş oldu” ifadeleri kullanıldı ve İBB yönetiminin AKP iktidarının ekonomi politikalarına yönelik eleştirilerinin ikiyüzlülüğü üzerinde duruldu. Zenginlerin sokaklarda rahatça gezdikleri, ancak emekçilerin gençlerin ulaşım zamları altında ezildikleri teşhir edildi. 

Açıklama şu ifadelerle devam etti:

“Her gün bir arkadaşımızı kaybettiğimiz haberlerle uyanırken üniversitelerde yemekhanelere yapılan zamlar, yükselen elektrik, su, doğalgaz faturaları, her geçen yıl zamlanan kiralar, harç paraları, okul masrafları derken, cebimize girenle cebimizden çıkan arasındaki uçurum gittikçe büyüyor. Bugün geçimini sağlayamayan milyonlarca ezilen bu adaletsizliklere dayanamıyor, bazı arkadaşlarımız ise yaşamından vazgeçecek kadar sıkıştırılıyor. Bizler biliyoruz ki bunun sorumlusu içinde yaşamak zorunda olduğumuz bu adaletsizlikler sistemi ve onun temsilcileridir. Yükselen yaşam pahalılığının sorumlusu biz ezilenler değil patronlar ve yöneticilerdir.”

Krizin faturasının ödenmeyeceği, zamlar geri çekilene kadar mücadele etmeye devam edileceği vurgulandı. Atılan sloganların ardından basın açıklaması sonlandırıldı. “Ulaşım zammı geri alınsın!”, “Kriz sizin direniş bizim!”, “Yemek kriz, yol kriz ezilenler hep biziz!” sloganları eylem boyunca atıldı.

Daha sonra topluca metroya gidilerek “Akbil basma turnikeden atla!”, “Ulaşım haktır engellenemez!” sloganları atılarak turnikeden atlandı. Güvenliğin engellemeleri boşa çıkarılarak topluca metroya binildi.

Ardından Mecidiyeköy metrobüs turnikesi önünde ajitasyonlar çekildi. Ajitasyonların ardından akbil basılmayarak turnikeden atlandı. Etraftaki insanların ilgileri olurken birçok kişi akbil basmayarak turnikeden geçti. Atılan sloganların ardından eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul