Devrimci Gençlik Birliği (DGB), Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan'ı katledilişlerinin yıldönümünde İstanbul’da andı. Saat 16.00'da İstanbul'un çeşitli üniversitelerinden bir araya gelen üniversiteliler anmaya devrim şehitleri için saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından ‘68 kuşağını ve mücadelesini anlatan sinevizyon izlendi. Sinevizyonun ardından yapılan DGB konuşmasında ‘68 kuşağını yaratan koşullara değinildi. Vietnam savaşından, Küba Devrimi'ne, Latin Amerika'dan Avrupa'ya dünyanın dört bir yanında gençlerin, işçi ve emekçilerin, halkların mücadele ettiği, 68'in bu koşullarda Türkiye'de de karşılığını bulduğu, ‘68 kuşağının düzenden köklü bir kopuş gerçekleştirerek bu topraklarda emperyalizme, sömürüye ve baskıya karşı bir mücadele geleneği yarattığı anlatıldı. Denizler, Mahirler, İbrahimler katledilse de bugün onların mücadelesinin sürdüğü vurgulandı.
Açılış konuşmasının ardından üniversite öğrencilerinin hazırladığı “Darağacında üç fidan!” adlı tiyatro oyunu sergilendi. Tiyatronun ardından yapılan dinletide “Şarkışla, Düşenlere, Oğula ağıt, Deniz Koydum Adını” türküleri ile anma sonlandırıldı.
DGB İstanbul İl Meclisi toplandı
Anmanın ardından DGB İstanbul İl Meclisi’nin toplantısı gerçekleştirildi. Mecliste güncel siyasal gelişmeler ve gençliğe dönük saldırılar tartışıldı. Düzenin derinleşen ekonomik krizin faturasını işçi ve emekçilere, gençliğe ödetmek istediği bunun sonucunda da saldırılarını arttığı tartışıldı.
Eğitimde ticarileşmenin ve neoliberal dönüşüm politikalarının her geçen gün daha da arttığına, var olan eğitimin ise giderek dinci gerici ve niteliksiz bir hale geldiğine değinildi.
Ayrıca önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi planlanan DGB Türkiye Meclisi buluşmasında ele alınacak gündemler de aktarılarak bu toplantıya katılmanın önemine dair sohbetler gerçekleştirildi. Okul meclislerinin toplanmasının kararı alındıktan sonra DGB İstanbul Meclisi toplantısını sonlandırdı.
Kızıl Bayrak / İstanbul