DGB’den 1 Mayıs pikniği

Devrimci Gençlik Birliği İstanbul’da 1 Mayıs pikniği gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 22 Nisan 2022
  • 21:10

Devrimci Gençlik Birliği, 1 Mayıs’a sayılı günler kala İstanbul’da piknik gerçekleştirdi. “Haklarımız, özgürlüğümüz, geleceğimiz için... Krizin faturasına, baskılara, emperyalist savaşa karşı 1 Mayıs’a! 1 Mayıs pikniğinde buluşuyoruz” şiarı ile gerçekleşen piknikte ilk olarak katılan herkesin katkıları ile oluşturulan ortak sofra kuruldu. Ortak sofranın ardından forum gerçekleştirildi.

Hatice Yürekli anması

Ölüm orucu şehidi Hatice Yürekli başta olmak üzere yaşamını yitiren devrimciler şahsında 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşu esnasında “Biz kazanacağız!” şiiri okundu. Foruma geçmeden önce Hatice Yürekli’ye dair bir anlatım yapıldı. Dönemin politik atmosferi, ölüm orucu süreci ve Hatice Yürekli’nin yaşamı aktarıldı.

Üniversiteliler 1 Mayıs forumunda söz aldı

Anmanın ardından forum kısmına geçildi. Forumda üniversitelerde yaşanan süreçlere ve 1 Mayıs’a dair sohbetler gerçekleştirildi. Forum ilk olarak üniversitelerde yaşanan sorun alanlarına dair yapılan konuşmalar ile başladı. Barınma, beslenme ve ulaşım gibi haklara ve ekonomik krize dair konuşmalar gerçekleşti. Birlik olmanın, yerel meclisler kurabilmenin ve yerel araçlar yaratabilmenin önemi üzerine duruldu. İÜ’nün Sesi Fanzin ekibinden bir öğrenci söz alarak fanzin deneyimine dair aktarım gerçekleştirdi. İÜ-C’de yaşanan yemekhane süreci ve son gelişmeler de forumda anlatıldı.

Forumun ikinci kısmında 1 Mayıs’ın ve 1 Mayıs’ta alanlarda olmanın önemi üzerine konuşuldu. 1 Mayıs’ı yaratan tarihsel sürece ve Türkiye’deki tarihine dair anlatım gerçekleştirildi. İki sınıfın karşı karşıya geldiği tarihsel bir günde gençliğin kendi talepleri ile alanlarda olabilmesinin önemi üzerine duruldu. Forumda son olarak 1 Mayıs kortejine dair sohbetler gerçekleşti. Alternatif bando oluşturulması, kortejde şiir ve marşların okunmasına dair kararlar alındı. Ayrıca 1 Mayıs’ın öncesinde döviz atölyesi yapma kararı da alındı.

“Son rektör bükücüler” sahnede

Forumun ardından İstanbul Üniversitesi’nin Sesi Fanzin ekibi “Son rektör bükücüler” adlı tiyatro oyununu sergiledi. Usulsüz rektör ve dekan atamalarının, beslenme sorunu gibi sorunların karşısında direnen öğrencileri konu alan tiyatro beğeni ile izlendi.

Ardından şiir dinletisi gerçekleşti. Nazım Hikmet’in 1 Mayıs şiirleri, “Yer yüzü aşkın yüzü oluncaya dek”, “Güneşi içenlerin türküsü” ve Bertol Brecht’in “Tahterevalli” şiirleri okundu. Şiir dinletisinin ardından müzik dinletisine geçildi.

“Şerif’e ağıt”, “Çav Bella”, “Avusturya İşçi Marşı” ve “1 Mayıs marşları” bağlama eşliğinde çalındı ve hep birlikte söylendi, halaylar çekildi.

Ayrıca piknikte oyunlar oynandı. Halat çekme gibi başka oyunların oynanmasının ardından piknik sonlandırıldı. 

6 Mayıs’a çağrı

Piknikte ayrıca katledilişlerinin 50. yılında Üç fidanı konu alan ve güncel konular olmak üzere 2 kısımdan oluşan bir bilgi yarışması yapıldı. 6 Mayıs’ta “Düzene karşı devrim” şiarı ile yapılacak eylem ve etkinliklere çağrı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul