“Çelik aldığı suyu unutmayacak!..”

50 yılın çağrısı: Düzene karşı devrim!

Devrimci Gençlik Birliği açıklama yayınladı ve “Çelik aldığı suyu unutmayacak!..” 50 yılın çağrısı: Düzene karşı devrim!" dedi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 18 Mayıs 2022
  • 12:30

Sermaye devletinin Diyarbakır zindanında işkenceyle katlettiği İbrahim Kaypakkaya'nın ölümsüzlüğünün 49. yılındayız. Sermaye devleti, düzene karşı devrim bakışını kuşanan ve devrim davası uğruna bedel ödemekte tereddüt etmeyen İbrahim Kaypakkaya'nın çelik iradesinin karşısında yenik düşerek, 49 yıl önce 18 Mayıs günü O'nu katletti.

Katliamın üzerinden 49 yıl geçmesine rağmen sermaye devleti, İbrahim Kaypakkaya'nın çelik iradesi karşısında korkmaya ve devrimci değerleri sahiplenenlere saldırmaya devam etmektedir. Ancak, bugün de, İbrahimler'in gösterdiği devrimci cüret ve direngenlik, düzene karşı devrim bakışı ve devrimci değerler sahiplenilmeye devam ediliyor.

***

1949 yılında Çorum'da emekçi bir ailenin çocuğu olarak hayata gelen İbrahim Kaypakkaya, küçük yaşlarından itibaren tarlalarda çalışarak emek sürecini öğrendi. 1960'lı yılların başlarında, lise yıllarında dönemin sosyal-siyasal mücadelelerinden etkilenerek sola yöneldi.

‘71 Devrimci kopuşu ile birlikte TİP, MDD ve YÖN gibi akımların parlamentarist ve reformist çizgilerinin karşısında "Düzene karşı devrim!" şiarını yükseltenlerin arasında İbrahim Kaypakkaya da vardır. ‘71 Devrimci kopuşuyla Denizler THKO'yu, Mahirler THKP-C'yi, İbrahimler ise TKP/ML'yi yaratır.

Devrimci kopuşun hemen ardından ‘71 Mart askeri faşist darbesiyle devrimci hareketlere yönelik gerçekleştirilen saldırılarda Mahirler 30 Mart 72'de Kızıldere'de, Denizler 6 Mayıs 72'de darağacında katledildiler. Devrimci önderlerin katledilmesinin ardından mücadelesini kararlılıkla sürdüren Kaypakkaya ve yoldaşları 1973'te Dersim'in Vartinik köyünde devletle çatışmaya girdiler. Çatışmadan yaralı olarak çıkan Kaypakkaya, faşist bir öğretmenin ihbarı sonucu yakalandı. Gözaltında tutulduğu 90 gün boyunca işkencelerden geçirildi. Düşman karşısında devrimci kimliğini gizlemedi ve çelik bir irade gösterdi. İşkencehanelerde ser verip sır vermeyerek 18 Mayıs 1973'te ölümsüzler kervanına katıldı.

***

Bugün kapitalist sistem ve Türk sermaye devleti ekonomik, sosyal, siyasal çok yönlü bir krizler içinde debeleniyor. Dünya ölçüsünde emperyalistler arası süren hegemonya mücadelesinin son örneği, Ukrayna ve Rusya üzerinden vücut bulan emperyalist savaş olarak devam ediyor. Emperyalist savaş ve saldırganlık başta Ukrayna ve Rusya emekçilerini etkilenirken tüm dünya halkları da bu savaşın ağır faturasını ödüyor.

Türk sermaye devletinin Kürt halkına ve kazanımlarına yönelik saldırıları devam ediyor. Devrimcilere ve ilerici sol güçlere yönelik gözaltı ve tutuklama terörü pervasızca hayata geçiriliyor. Dinci-gerici faşist rejimin en büyük korkusu olan Haziran Direnişi üzerinden verilen cezalar ve tutuklamalarla topluma gözdağı verilmek isteniyor. Göçmenlere yönelik gerici politikalarla ırkçı-şoven ve gerici bir ortam oluşturulmaya çalışılıyor.

ABD’nin 6. Filo askerlerini denize döken, Vietnam Kasabı Kommer'in aracını yakan, topraksız köylüyle birlikte toprak işgalleri gerçekleştiren, fabrikalarda işçilerle kol kola direnen, üniversitelerde “söz, yetki, karar” hakkının vücut bulması için mücadele eden Denizler, Mahirler, İbrahimler bizlere yürünecek yolu gösteriyor! Denizler’in, Mahirler’in, İbrahimler’in 50 yıl önce bu topraklarda yükselttiği “Düzene karşı devrim!” şiarı bugün de tüm güncelliğini koruyor. Denizler’in, Mahirler’in, İbrahimler’in yükselttiği düzene karşı devrim bakışıyla haklarımız, özgürlüğümüz ve geleceğimiz için mücadeleyi yükselteceğiz. 

‘71 Devrimci çıkışının ısrarını ve cüretini kuşanıyor, devrimcilerin miras bıraktığı kızıl bayrağı daha da yükseltiyor ve ‘71'deki eşiği aşarak yeni proleter devrimlerini yaratmak için mücadeleyi büyütüyoruz. Tüm gençliği de devrim önderlerinin çağrısına kulak vermeye, düzene karşı devrim bakışını ve ruhunu kuşanmaya çağırıyoruz.

Sermaye devletinin işkence tezgahında katlettiği, ser verip sır vermeyen yiğit devrimci İbrahim Kaypakkaya'yı ölümsüzlüğünün 49. yılında saygıyla anıyoruz.

Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmezdir!

İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!

Devrimci Gençlik Birliği

18 Mayıs 2022